Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO truer med våpenmakt

NATOs faste råd åpnet i dag for bruk av militærmakt for å fremtvinge en fredsavtale for Kosovo. Generalsekretær Javier Solana fikk fullmakt til å beordre luftangrep mot Serbia om nødvendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rådet har blitt enig om å gi fullmakt til å beordre flyangrep mot mål i Jugoslavia, sa Solana i en kort erklæring til pressen.

- Jeg vil ta denne beslutningen i lys av begge parters oppfyllelse av internasjonale forpliktelser, i forhold til internasjonale krav, og spesielt vurderingene til Kontaktgruppen, sa Solana.

Før Solana sender flyene på vingene må han ta en siste telefonisk kontakt med de allierte, ifølge diplomatiske kilder. Det er ikke satt noen tidsfrist for når en militær innsats kan bli aktuell.

Tre ukers frist

NATO-ambassadørene sørget i tillegg for å forkorte beslutningsprosessen i tilfelle et angrep.

NATOs faste råd møttes i Brussel etter at Kontaktgruppen (USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia) fredag ga serberne og kosovoalbanerne tre uker på seg til å komme fram til en politisk løsning for den krigsherjede Kosovo-provinsen.

Det var ventet at ambassadørene ville følge opp Kontaktgruppens fredsplan og forhandlingsinitiativ med en ny advarsel til partene i konflikten: Godta forhandlinger og kom fram til enighet i løpet av tre uker. Hvis ikke, ta konsekvensene.

Bakkestyrker

Rent konkret betyr det at NATOs ambassadører gir generalsekretær Javier Solana myndighet til å beordre angrep dersom kravene fra NATO og Kontaktgruppen ikke innfris.

Den militære styrkeoppbyggingen den siste tiden har gitt NATO en betydelig slagkraft, med rundt 200 fly klare til tokt over Kosovo.

I tillegg har man kommet et langt skritt på veien i diskusjonen om utplassering av bakkestyrker i Kosovo. Storbritannia og Frankrike har erklært seg villige til å sende soldater, og lørdag kom det signaler om at også USA kan være interessert i å sende 5.000 mann. I alt snakker man om en styrke på rundt 30.000.

Foreløpig er utplasseringen av en slik styrke avhengig av at partene setter seg ved forhandlingsbordet og kommer til enighet om å gi Kosovo indre selvstyre. Dette er kjernen i Kontaktgruppens fredsinitiativ. Å utplassere bakkestyrker som en oppfølging av eventuelle flyangrep er foreløpig ikke aktuell politikk.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media