Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- NATO-utvidelse slutten på et delt Europa

Brussel -Å innlemme Tsjekkia, Ungarn og Polen i NATO markerer slutten på et delt Europa, sier alliansens generalsekretær Javier Solana. De tre landene blir formelt tatt opp i alliansen i en seremoni i USA seinere i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innlemmelsen av de tre tidligere kommuniststatene markerer «mye mer enn den fjerde og største utvidelsen i Atlanterhavsalliansen», sa Solana fredag. - Den markerer også slutten på et delt Europa.

Solanas uttalelse på den historiske NATO-dagen gikk dermed rakt i mot den offisielle russiske reaksjonen.

- Nye skillelinjer

- Utvidelsen av NATO vil ikke styrke tillit og stabilitet i internasjonale forhold. Tvert i mot kan den resultere i nye skillelinjer, het det i en offisiell uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet. Russiske myndigheter er fortsatt motstandere av å ta opp de tre tidligere østblokklandene, het det.

Solana berømmet på sin side disse landene for sin anstrengelse for å møte NATOs krav for å bli tatt opp som medlemmer.

Gratulerte

Også vår egen statsminister Kjell Magne Bondevik gratulerte de tre nye medlemslandene og kalte begivenheten historisk.

- Regjeringa har hele tida støttet opp om NATOs utvidelsesprosess, sa han i dag. - Vi forventer derfor at utvidelsesprosessen vil fortsette, og at NATO også i årene framover vil være åpen for nye medlemmer som kan bidra til å styrke de verdiene som freden, menneskerettene og rettsstaten er tuftet på, sa statsminister Bondevik.

(NTB-AFP)