Nato-våpen kobles til kreft

En italiensk rapport kobler seks soldaters død til Natos bruk av granater med utarmet uran. Samtidig hevder den britiske eksperten Dr. Chris Busby at radioaktive skyer fra uran-våpen utgjør en fare i nærmere ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rapport fra en interessegruppe som overvåker italiensk militærpersonells sikkerhet, kobles seks soldaters død til Natos bruk av utarmet uran i granater. De seks soldatene hadde tjenestegjort i Balkan, skriver Sunday Telegraph. Rapporten skal være den første studie som direkte kobler dødsfall til utarmet uran.

Radioaktiv sky

Det har i den siste tida vært en rekke spekulasjoner rundt helserisikoen forbundet med utarmet uran. Uranet som er svakt radioaktivt brukes i enkelte granaters armering for å gi bedre gjennomslagskraft. Når granaten treffer brennes uranet av i en støvsky. Denne skyen frykter flere forskere kan føre til kreft.

Svensk rolle

Sju nye tilfeller er meldt i Spania i helgen, og Hellas ber nå Sverige å lede en europeisk utredning, melder NTB.

Den greske forsvarsministeren Akis Tsohatzopoulos har forespurt sin svenske kollega Björn von Sydow om Sverige kan lede en europeisk utredning om helsefarene knyttet til bruken av utarmet uran under Balkankrigene. Sverige har EU-formannskapet det første halvåret av 2001.01.07.

Tsohatzopoulos vil at EU skal utrede hvorvidt personer som har tjenestegjort i de fredsbevarende styrkene i Bosnia og Kosovo kan ha pådratt seg stråleskader, etter kontakt med ammunisjon som inneholder utarmet uran.

Søndag kom et opposisjonsparti i Hellas med et krav om at de greske Kosovosoldatene blir sendt hjem. Lederen for den konservative opposisjonen krever at greske soldater i NATO-styrken i Kosovo må hentes hjem dersom det kan påvises helserisiko forbundet med utarmet uran i ammunisjon.

- Hvis faren blir bekreftet må vi trekke de greske styrkene fra regionen, sier Costas Caramanlis fra Ny demokrati.

Greske myndigheter undersøker om en soldat som er rammet av blodkreft kan ha fått det såkalte Balkan-syndromet etter å ha tjenestegjort i Bosnia i 1997 og 1998.

Spania

Den greske forsvarsministeren kommer med oppfordringen etter at sju nye krefttilfeller er oppdaget blant personer som har tjenestegjort på Balkan.

Seks soldater og én hjelpearbeider fra Spania har fått kreft i løpet av de siste månedene, og to av disse er døde.

Frykten for et såkalt Balkan-syndrom har spredd seg i Europa de siste dagene. Spania har nå begynt å teste de 32.000 spanske soldatene som har tjenestegjort på Balkan. De første 5.000 av disse testene var imidlertid negative.

Spanske myndigheter har gjentatte ganger benektet at soldater kan ha fått helseskader på grunn av bruken av utarmet uran.

Uranfrykt

Alarmklokkene kimte først i Belgia, der ni veteraner har fått kreft. Fem er døde.

To eks-soldater er døde av leukemi i Nederland.

En er død i Spania, mens Frankrike behandler fire.

I Italia fikk 12 balkansoldater kreft, seks er døde.

Den britiske eksperten Dr. Chris Busby hevder i dag at en slik sky utgjør en fare i opp til 10 år, skriver The Guardian.

Busby har gjort sine undersøkelser på slagmarkene etter golfkrigen, og mener at USA, Storbritannia og NATO tar feil. De hevder at skyen løses raskt opp og ikke utgjør en fare.

Uranfrykt griper Europa

De to rapportene vil ytterligere opphete diskusjonen rundt en eventuell kobling mellom utarmet uran og kreft. Sju av 15 italienske soldater som har fått blodkreft etter endt tjeneste i Kosovo, er rapportert døde. Også i andre europeiske land er balkanveteraner alvorlige syke eller døde av kreft.

Myndighetene på banen

Flere lands myndigheter vil nå se nærmere på bruken av utarmet uran. I morgen skal Norges forsvarssjef, general Sigurd Frisvold, drøfte det såkalte balkansyndromet sammen med befalsorganisasjonene. Forsvarsminister Bjørn Tore Godal er villig til å orientere Stortinget om bruken av uranet.

EU skal se nærmere disse våpnene på tirsdag, men britene holder stand. Som snart det eneste landet i Europa nekter regjeringen fortsatt å se nærmere på sine balkanveteraner. Men presset øker. Avsløringer om at flere britiske skytefelt er pepret med granater som inneholder utarmet uran har reist krav om undersøkelser.

- Utarmet uran er ikke bare en trussel mot soldater, dette spørsmålet berører også sivile. Stoffet brukes i øvelser som foregår nærmest rett utenfor stuedørene til vanlige mennesker, sier Terry Gooding, som er talsmann for det britiske forbundet av golfkrigsveteraner til London-avisen Sunday Telegraph.