Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO venter spent på Obama

Utenriksministrene i NATO samles torsdag og fredag for å drøfte og svare på USAs plan for opptrapping i Afghanistan, som kommer i dag.

VIKTIG AVGJØRELSE: Europeerne i NATO er spente på hva USAs president, Barack Obama, vil legge fram i en tale i dag, men de tror de på forhånd vet hva han vil si. Foto: EPA/Scanpix
VIKTIG AVGJØRELSE: Europeerne i NATO er spente på hva USAs president, Barack Obama, vil legge fram i en tale i dag, men de tror de på forhånd vet hva han vil si. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BRUSSEL (Dagbladet): Europeerne i NATO er spente på hva USAs president, Barack Obama, vil legge fram i en tale i dag, men de tror de på forhånd vet hva han vil si.

Budskapet i talen er så klart rettet til europeerne at det blir kunngjort tidsnok til å rekke kveldsnyhetene i fjernsyn i Europa, opplyste en diplomatisk kilde i NATO til Dagbladet i går.

USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, har bedt om ytterligere 40 000 soldater. Obama ventes å ville stille med nær 30 000 av disse. Trolig vil han da be europeerne i NATO, og noen land utenom alliansen, om å komme med resten.

Den britiske statsministeren, Gordon Brown, kunngjorde i går at han sender ytterligere 500 soldater, og han antyder europeiske forsterkninger på i alt 5000 soldater. Dermed mangler det en del i forhold til søknaden fra general McChrystal.

Ikke Norge
USA har i dag rundt 68 000 soldater i Afghanistan, mens de 42 andre landene som er med, har sendt ut om lag 42 000 soldater. Obama legger ikke ensidig vekt på bidrag i form av soldater fra andre land, så også penger og offiserer til opplæring av afghanere vil være kjærkomment.

SENDER FLERE SOLDATER: USAs president Barack Obama. Foto: EPA/DENNIS BRACK/Scanpix
SENDER FLERE SOLDATER: USAs president Barack Obama. Foto: EPA/DENNIS BRACK/Scanpix Vis mer

Afghanistan vil være hovedpunktet under utenriksministermøtet i Brussel torsdag og fredag, sier Norges ambassadør til NATO, Kim Traavik.

Obamas tale vil danne grunnlaget for drøftingene. Traavik regner ikke med noe press på Norge for forsterkninger, fordi man i NATO vet at Norge allerede har så mange soldater i utlandet som Forsvaret er i stand til å sende. Men det kan muligens være videre bidrag til opplæring av hæren og politiet i Afghanistan, noe Norge allerede har lovt.

Ikke overveldende
Generalsekretæren i NATO, Anders Fogh Rasmussen, har de siste dagene reist rundt til store medlemsland, som har store væpnede styrker hvor det er noe å hente, for å forberede et europeisk styrkebidrag.

Fogh Rasmussen synes å ha lagt seg til en arbeidsform der han går rett til medlemslandenes regjeringer, og utenom deres NATO-ambassadører, for å få fart på alliansen. Diplomatiske kilder sa seg i går uvitende om hva han har fått til under sine besøk. Men det ryktes at Italia, og kanskje Spania, har lovt noe.

TRAPPER OPP: USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, har bedt om ytterligere 40 000 soldater. Obama ventes å ville stille med nær 30 000 av disse. Foto: EPA/Scanpix
TRAPPER OPP: USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, har bedt om ytterligere 40 000 soldater. Obama ventes å ville stille med nær 30 000 av disse. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media