NATO vet hvor Karadzic er

BERLIN (Dagbladet): NATO-styrkene i Bosnia vet hvor serberlederen Radovan Karadzic gjemmer seg. Men de risikerer et blodbad hvis de arresterer ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske regjeringen har nå utlovet inntil fem millioner dollar i dusør for opplysninger som kan føre til at Karadzic og general Ratko Mladic blir tatt. Det kan muligens friste noen til utspill mot Karadzic.

Jakten er allerede intensivert etter at den bosniske generalen Radislav Krstic, som var en av kommandantene under massakrene i Srebrenica i juli 1995, ble arrestert av amerikanske Sfor-styrker før helga.

Bor i høyblokk

General Mladic' nære medarbeider skal forklare seg for FNs krigsforbryterdomstol i Haag i dag. Han er den første topplederen blant serberne som forklarer seg for domstolen.

Etter å ha byttet skjulested utallige ganger, skal Radovan Karadzic ha søkt dekning i en høyblokk i byen Visegrad som ligger i den delen av Republika Srpska der franske Sfor-styrker er utplassert.
Fra leiligheten på toppen av høyblokka bruker Karadzic beboerne i etasjene under som levende skjold mot et Sfor-aksjon, ifølge et reporterteam fra det tyske fjernsynsselskapet ZDF.

Denne manøvren fra Karadzic gjør at risikoen er stor for at en aksjon for å pågripe ham, kan føre til tap av mange liv.

Selv om Karadzic nå er isolert fra de fleste av de bosnisk-serbiske lederne, har han fortsatt en stor styrke livvakter som omgir ham.
De franske Sfor-kommandantene har fått hard internasjonal kritikk for at de ikke har foretatt seg noe for å arrestere Karadzic. Kritikken ble gjentatt før helga av en rådgiver for Alija Isetbegovic, som er muslimenes representant i det kollektive presidentskapet i Bosnia.

Enda vanskeligere er det å ta general Mladic, som oppholder seg en stor del av tida over grensa til Serbia. Som lojal soldat i mange år nyter han den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic' beskyttelse.

Massakrert
General Mladic ledet personlig erobringen av Srebrenica i juli 1995, der inntil 8000 muslimer ble massakrert i de verste krigsforbrytelser i Europa etter den andre verdenskrig.
General Krstic ledet det femte Drina-korpset, som var beryktet for sin grusomhet, og var med på både planleggingen og gjennomføringen av massakrene som kostet inntil 8000 muslimer livet i Srebrenica.

President Bill Clinton har åpenbart bestemt seg for at Karadzic og general Mladic nå skal pågripes.
Pressetalsmann James Foley i det amerikanske utenriksdepartementet bekreftet i helga at administrasjonen nå arbeider med detaljene etter at kongressen ga klarsignal til at det kan utloves inntil fem million dollar i hodepenger for Karadzic, general Mladic og inntil 30 andre som står på FN-domstolens liste over ettersøkte krigsforbrytere i Bosnia.

Ifølge et oppslag i den britiske avisa The Observer 29. november skal han ha koplet etterretningsorganisasjonen CIA inn i jakten.