Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO vil ha hevn

BRUSSEL (Dagbladet): De serbiske soldatene skal angripes direkte og mye hardere. Innbyggerne i Beograd skal igjen få høre drønnene fra bombene. Slik reagerer NATO på Slobodan Milosevics brutte løfter. Nå trapper NATO kraftig opp luftkrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO gir president Slobodan Milosevic ansvaret for at møtene mellom NATOs generaler og serbiske generaler fikk en brå slutt søndag. I en telefonsamtale med den finske EU-utsendingen, Marrti Ahtisaari, lovet Milosevic riktignok i går å oppfylle sine forpliktelser, uten at dette gjorde særlig inntrykk i Brussel.

- En avtale uten gjennomføring er ingen avtale. Generalene gjør hva Slobodan Milosevic gir dem ordre om. Det er bare han som nå kan stoppe videre ødeleggelse av sine egne militære styrker, sa NATO-talsmann Jamie Shea i NATO-hovedkvarteret i går.

Fortsetter angrep

NATO har bombet Jugoslavia i nærmere 80 dager. Mange NATO-land hadde både ønsket og håpet at luftkrigen nå gikk mot en slutt. Nå må de i stedet lojalt stille seg bak en opptrapping av bombingen. Angrepene framover vil fortsette helt til NATO ser at de serbiske styrkene virkelig trekker seg ut av Kosovo.

- Vi vil se at våre krav blir etterkommet i praksis. Noe annet er vi ikke interessert i nå. Bombingen fortsetter til det skjer. De jugoslaviske generalene forsøkte å få i gang forhandlinger. Det er ikke aktuelt, sa Jamie Shea i går.

NATO regnet med at de jugoslaviske generalene kom til møtet i Makedonia for å skrive under en avtale om tilbaketrekking. Den var et diktat fra NATO. Her sto det blant annet at alle de serbiske styrkene skulle være ute av Kosovo innen sju dager og hvilke veier de skulle bruke til tilbaketrekkingen. Nei takk, sa de jugoslaviske generalene og reiste tilbake til Beograd.

Krav

- Generalene krevde garantier fra NATO om at UCK-geriljaen ikke skulle angripe de serbiske styrkene under tilbaketrekkingen. Er det noe som er sikkert, så er det at UCK vil ha de serbiske styrkene ut av Kosovo. Geriljaen har absolutt ingen planer om å angripe serbiske soldater som trekker seg tilbake, sier en NATO-kilde til Dagbladet.

Taper

Generalene krevde også at ingen tilbaketrekking kunne skje før NATO hadde stoppet bombingen, og dessuten at FNs sikkerhetsråd på forhånd måtte ha vedtatt resolusjonen om den internasjonale fredsstyrken i Kosovo.

- Med disse kravene forsøker Slobodan Milosevic å utnytte det faktum at både Kina og Russland, som begge sitter i FNs sikkerhetsråd, har krevd at NATO umiddelbart stopper luftkrigen. Han vet også at flere NATO-land ønsker en rask slutt på bombingen. For Milosevic er det trolig viktig at FN-mandatet for en internasjonal fredsstyrke ligger på bordet før han selv gir sitt klarsignal. Hadde han gitt sitt ja nå, på diktat fra NATO, ville han ha framstått som krigens taper, en president som hadde overgitt seg på grunn av bombeangrepene, sier NATO-kilden til Dagbladet.

I BELGIA

NATO-SOLDAT: En britisk soldat under trening i Makedonia i går.