NATO vil ikke pågripe Milosevic

Det er uaktuelt for NATO å sende soldater inn i Serbia for å pågripe Slobodan Milosevic. Den krigsforbrytertiltalte presidenten vil trolig gå fri en god stund til, sier Bill Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis Milosevic holder seg innen Serbias grenser, er han trolig utenfor andre myndigheters makt til å pågripe ham. Det kan ta «en god stund» før han vil bli pågrepet og brakt for krigsforbryterdomstolen i Haag, sa Clinton på en felles pressekonferanse med Frankrikes president Jacques Chirac foran Elysee-palasset i Paris torsdag. De to hadde hatt en 90 minutter lang samtale som i hovedsak dreide seg om Kosovo.

Milosevic ble tiltalt for krigsforbrytelser av domstolen i Haag i mai.

Opp til serberne

Den gamle nazi-jegeren Simon Wiesenthal sa på en konferanse i Wien torsdag at det er opp til serberne å utlevere Milosevic til krigsforbryterdomstolen.

Han mente at serberne kan komme til å bli lei av Milosevic.

- De har ikke arbeid, fabrikkene er ødelagt, de har problemer med elektrisitet og vann. Om litt vil de forstå at dette er resultatet av Milosevic' politikk, sa Wiesenthal.

Ingen økonomisk bistand

Både Clinton og Chirac understreket at Milosevic' regime ikke kommer til å motta økonomisk hjelp så lenge han sitter ved makten, men at den humanitære hjelpen ikke blir stanset.

- Humanitær hjelp, ja. Økonomisk hjelp, nei, sa Clinton, og la til:

- Vi vil ikke gi bistand til et regime som ikke er demokratisk og hvis leder er ettersøkt for krigsforbrytelser.

De to statslederne understreket at det mest presserende temaet nå er hjemvendingen av de kosovoalbanske flyktningene og den generelle stabiliteten i området.

Clinton er på en ukelang rundtur i Europa. Han skal videre til Tyskland for å delta på G7-toppmøte, og siden skal han til Slovenia.