INTENS: Debatten har vært intens under dagens utenriksministermøte i NATO. Her er generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer i prat med Jonas Gahr Støre og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner. Foto: EPA/DOMINIQUE FAGET/SCANPIX
INTENS: Debatten har vært intens under dagens utenriksministermøte i NATO. Her er generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer i prat med Jonas Gahr Støre og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner. Foto: EPA/DOMINIQUE FAGET/SCANPIXVis mer

NATO vil møte russiske ledere igjen

Etter en intens debatt på ministermøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en intens debatt ble NATOs utenriksministre enige om å gjenoppta de formelle forbindelsene til Russland. Et første høynivåmøte kan finne sted før sommeren.

- Det er enighet om å gjenoppta NATO-Russland-rådet så snart som mulig, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Før møtet gikk alle NATOs stormakter, med USA i spissen, inn for å gjenoppta den formelle forbindelsen, som ble brutt etter Russlands innmarsj i Georgia i fjor sommer.

Men motstand fra flere østeuropeiske land, særlig Litauen, fikk diskusjonene til å trekke ut. Russland har ikke gjort nok for å oppfylle NATOs krav om tilbaketrekking fra de georgiske utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia, var argumentet.

- Diskusjonen gikk på om man skal koble samtaler i rådet til enighet eller ikke med Russland. Fra norsk side har vi sagt at vi ikke må gjøre et dialogforum til en bryter i vårt bilaterale forhold, men til å markere der vi ikke er enige, sier Støre.

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer gjorde sitt beste for å understreke at vedtaket ikke betyr noen ny NATO-politikk overfor russerne.

- Det er ingen ny tilnærming til Russland. Vi suspenderte rådet, og ministerne har nå besluttet å restarte de formelle møtene, sa Scheffer.

(NTB)