NATO vil møte russiske ledere igjen

Etter en intens debatt på ministermøte.

INTENS: Debatten har vært intens under dagens utenriksministermøte i NATO. Her er generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer i prat med Jonas Gahr Støre og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner. Foto: EPA/DOMINIQUE FAGET/SCANPIX
INTENS: Debatten har vært intens under dagens utenriksministermøte i NATO. Her er generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer i prat med Jonas Gahr Støre og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner. Foto: EPA/DOMINIQUE FAGET/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter en intens debatt ble NATOs utenriksministre enige om å gjenoppta de formelle forbindelsene til Russland. Et første høynivåmøte kan finne sted før sommeren.

- Det er enighet om å gjenoppta NATO-Russland-rådet så snart som mulig, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Før møtet gikk alle NATOs stormakter, med USA i spissen, inn for å gjenoppta den formelle forbindelsen, som ble brutt etter Russlands innmarsj i Georgia i fjor sommer.

Men motstand fra flere østeuropeiske land, særlig Litauen, fikk diskusjonene til å trekke ut. Russland har ikke gjort nok for å oppfylle NATOs krav om tilbaketrekking fra de georgiske utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia, var argumentet.

- Diskusjonen gikk på om man skal koble samtaler i rådet til enighet eller ikke med Russland. Fra norsk side har vi sagt at vi ikke må gjøre et dialogforum til en bryter i vårt bilaterale forhold, men til å markere der vi ikke er enige, sier Støre.

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer gjorde sitt beste for å understreke at vedtaket ikke betyr noen ny NATO-politikk overfor russerne.

- Det er ingen ny tilnærming til Russland. Vi suspenderte rådet, og ministerne har nå besluttet å restarte de formelle møtene, sa Scheffer.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer