- NATO vil seriøst vurdere å kjempe mot IS i Irak

Det sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom NATO blir bedt om å bidra direkte i kampen mot IS i Irak, vil forsvarsalliansen vurdere det sterkt, sier avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

 - Vi synes det er bra at enkelte NATO-land på individuell basis har besluttet å gå til aksjon mot IS i Irak. Verdenssamfunnet er forpliktet til å gjøre det vi kan for å stanse IS, sa Rasmussen da han ankom Celtic Manor, der toppmøtet finner sted.

NATO har ennå ikke fått henvendelse om å bidra direkte i kampen mot IS i Irak, fortalte han.

- Men dersom vi får det, vil det bli vurdert seriøst av NATOs allierte. NATO har hjulpet Irak før, påpekte generalsekretæren.

- Verdenssamfunnet er forpliktet til å gjøre det vi kan for å stanse IS, legger han til.

- Starter et nytt kapittel Rasmussen trakk fram islamistgruppen Den islamske staten (IS), Russlands «angrep på Ukraina» og NATOs framtidige forhold til Afghanistan som de viktigste temaene da han møtte pressen rett før det to dager lange NATO-toppmøtet startet.

- Vi vil diskutere hvordan NATO kan bekjempe trusselen fra terrororganisasjonen som kaller seg Den islamske staten. Vi vil ta grep for å forbedre vårt samarbeid med Ukraina og andre partnere. Og vi vil starte et nytt kapittel i vårt forhold til Afghanistan, varslet Rasmussen.

Vil forme framtidens NATO På spørsmål om hva han synes om Russlands presidents fredsplan for Øst-Ukraina, som ble presentert onsdag, svarte generalsekretæren følgende:

- Vi ønsker alle bidrag til en fredelig løsning i Ukraina velkommen, men det som teller, er det som skjer på bakken.

Rasmussen mener NATO-toppmøtet i Wales vil bidra til å forme framtidens NATO.

- I en tid der vi er omringet av kriser, er NATO som en øy der sikkerhet og framgang rår. På dette toppmøtet vil vi forsterke grunnfjellet for sikkerhet i Europa og Nord-Amerika, sa Rasmussen.

(NTB)

MØTTE PRESSEN:  Avtroppende generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen svarte på spørsmål fra pressen i Newport i Wales hvor NATO-toppmøtet startet i dag. Foto: EUTERS/Yves Herman
MØTTE PRESSEN: Avtroppende generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen svarte på spørsmål fra pressen i Newport i Wales hvor NATO-toppmøtet startet i dag. Foto: EUTERS/Yves Herman Vis mer