- Nato vil stå klare til å gripe inn

Men vil bare gripe inn om visse betingelser er fylt. Samtidig gikk USAs øverste etterretningssjef ut og mente at Kadhafis styrker vil vinne kampen mot opposisjonen.

STÅR KLARE: Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen opplyste i dag at forsvarsalliansen står klare til å gripe inn i Libya. Foto: Reuters/Baz Ratner/Scanpix
STÅR KLARE: Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen opplyste i dag at forsvarsalliansen står klare til å gripe inn i Libya. Foto: Reuters/Baz Ratner/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsalliansen Nato går bare inn i Libya med et klart mandat og regional støtte, men generalsekretær Anders Fogh Rasmussen bekreftet i dag at forberedelsene er i gang.

- Hver dag og hver time får vi meldinger om at det libyske regime har brukt vold mot sivile. Vi følger nøye med på hva regimet gjør mot sin befolkning, og hvis det er behov og om vi har et klart mandat og sterk regional støtte, så står vi klare, sa Fogh Rasmussen.

Faremo: - Bred enighet Nato-landenes forsvarsministre er samlet i Brussel for å diskutere alliansens muligheter for å gripe inn i Libya, og Rasmussen mener at «tid er essensen». Norges forsvarsminister Grete Faremo mener Nato må være tilbakeholden ved bruk av makt.

- Dette er den første brede diskusjonen i Nato om situasjonen i Libya, og det er en bred enighet om to grunnleggende ting: Enhver bruk av makt krever et FN-mandat. Og NATO skal være tilbakeholdende med bruk av makt. Jeg oppfattet at det er bred støtte for norske synspunkter, sier Faremo til Dagbladet.

- Nå kan Nato gå i gang med planleggingen av humanitær innsats og overvåkning av våpenembargoen, fortsetter Faremo.

- Kadhafi vinner Omtrent samtidig gikk USAs øverste etterretningssjef James Clapper at han mente styrkene til oberst Muammar Kadhafi er bedre utstyrt og vil vinne kampen mot opposisjonen. Clapper, som er direktør for nasjonal sikkerhet,  kom med utsagnet i et møte med Senatets forsvarskomité i dag.

FOKUSERER PÅ FN: Norge har hele tiden vært opptatt av et sterkt FN-mandat dersom man skal bruke makt i Libya.Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) mener det var en bred støtte for norske synspunkter.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
FOKUSERER PÅ FN: Norge har hele tiden vært opptatt av et sterkt FN-mandat dersom man skal bruke makt i Libya.Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) mener det var en bred støtte for norske synspunkter. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

USAs utenriksminister Hillary Clinton har selv sagt at hun er bekymret over eventuelle kjemiske våpen i Libya. Det er kjent at Libya fremdeles har 9,5 tonn sennepsgass, men at de ikke har våpensystemer for å spre gassen.

Fra i dag har Nato styrket overvåkningen av luftrommet i Middelhavs-området, og Nato-fly vil være i beredskap.

MENER LIBYA VINNER: James Clapper. Foto: Reuters/Scanpix
MENER LIBYA VINNER: James Clapper. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer