NY KURS: NATO vil forsøke å øke samarbeidet med land i Nord-Afrika og Midtøsten. Det er av strategisk interesse for alliansen, ifølge generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Foto: REUTERS/John Kolesidis/Scanpix
NY KURS: NATO vil forsøke å øke samarbeidet med land i Nord-Afrika og Midtøsten. Det er av strategisk interesse for alliansen, ifølge generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Foto: REUTERS/John Kolesidis/ScanpixVis mer

NATO vil styrke bånd til Nord-Afrika og Midtøsten

Viktig av strategiske årsaker, mener NATO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO vil forsøke å øke samarbeidet med land i Nord-Afrika og Midtøsten. Det er av strategisk interesse for alliansen, ifølge generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

- Etter den arabiske våren mener jeg vi bør gripe anledningen til å utvide partnerskapet vårt med land i regionen, sa Fogh Rasmussen til journalister i Aten torsdag.

- Det er av strategisk interesse for hele Europa og det euroatlantiske området, tilføyde han.

Møte i Chicago Det kommende NATO-møtet i Chicago ventes å formalisere beslutningen, ifølge den tidligere danske statsministeren, som var i Hellas i forbindelse med 60-årsdagen for Hellas' medlemskap i NATO.

Chicago-møtet vil ellers være opptatt av hvordan alliansen kan opprettholde den militære kapasiteten i krisetider med kutt også i forsvarsbudsjettene.

- Veien framover er smart forsvar. Den smarteste måten å få det til på er å gjøre det sammen og dele ressursene, sa Rasmussen.

Fransk-britisk Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron vil fredag offentliggjøre planer om å utvikle et ubemannet jagerfly i stealth-klassen, skriver den franske finansavisen Les Echos torsdag.

Sarkozy og Cameron holder et toppmøte i Paris sammen med hvert lands utenriksministre og forsvarsministre.

Målet er en prototype på et slik fly innen 2020, ifølge avisen. Flyet skal produseres av den franske produsenten Dassault og det britiske BAE Systems.

De to politiske lederne undertegnet i november 2010 en avtale om langvarig og omfattende militært og kjernefysisk samarbeid med tanke på å kutte kostnader og øke begge lands kapasiteter hver for seg og sammen.

(NTB)

UVIKLER UBEMANNET JAGERFLY: David Cameron og Nicolas Sarkozy. Foto: EPA/DIRK WAEM/SCANPIX
UVIKLER UBEMANNET JAGERFLY: David Cameron og Nicolas Sarkozy. Foto: EPA/DIRK WAEM/SCANPIX Vis mer