Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO vurderer bakkestyrker på alvor

Militære planleggere i Europa diskuterer for første gang på alvor å sende bakkestyrker til Kosovo. NATO-strategene er tvunget til å endre planene, tror Washington Post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både NATO og Clinton-administrasjonen har offisielt utelukket å sende bakkestyrker annet enn på fredsbevarende oppdrag.

Men utviklingen har tvunget planleggerne til å revurdere dette standpunktet etter hvert som flyktningestrømmen truer med å destabilisere hele Balkan.

NATOs luftkrig kan svekke jugoslaviske og serbiske styrker nok til at en bakkestyrke lettere kan nedkjempe den, sier amerikanske etterretningskilder.

Undervurderte

Alternativt kan soldatene beskytte en enklave for kosovoalbanere inne i Kosovo, hvis Milosevic trekker sine soldater ut.

Ikke noe er avgjort, men planleggerne sier de ikke vil gjøre samme tabbe som under forberedelsene til luftkrigen.

- Vi planla ikke for hva som kunne skje i verste fall, sa en høyt plassert amerikansk offiser som deltok i bombeplanleggingen .

Rensingen trappes opp

Amerikansk etterretning rapporterer at Milosevic stadig sender forsterkninger inn i Kosovo og rensingen fortsetter.

Uoffisielt sier flere og flere militære og politiske ledere i NATO at Rambouillet-avtalen er død, fordi den forutsetter serbisk herredømme over Kosovo.

- Det eneste sannsynlige svaret er et Kosovo-protektorat, under FNs autoritet og beskyttet av NATO-soldater, sa en NATO-diplomat.

(NTB-AFP)