VIL HA RAKETTER: Tyrkia har bedt NATO om å utplassere luftvernraketter på grensen til Syria. Foto: AFP/BERND WUESTNECK/NTB SCANPIX
VIL HA RAKETTER: Tyrkia har bedt NATO om å utplassere luftvernraketter på grensen til Syria. Foto: AFP/BERND WUESTNECK/NTB SCANPIXVis mer

NATO vurderer rakettforsvar i Tyrkia

Tyrkia har bedt NATO om å utplassere luftvernraketter på grensen til Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er all grunn til å tro at alliansen stiller opp, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NTB.

- Norge er tydelig på at alliansen nå svarer på en forespørsel fra ett av sine medlemmer. Det betyr ikke at alliansen går til direkte inngrep i den syriske konflikten, sa utenriksministeren onsdag kveld.

Han mener det ikke er noe prinsipielt skjellsettende i henvendelsen fra Tyrkia.

- Dette er nær opp til det NATO er skapt for å gjøre, framholder Eide.

Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle har allerede bedt landets NATO-ambassadør om å si ja til forespørselen fra Tyrkia.

Trolig vil Nederland og USA også si ja til å bidra til utplasseringen av raketter.

Lover rask behandling NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen lover rask behandling av forespørselen. Kilder opplyser til det danske nyhetsbyrået Ritzau at saken skal diskuteres på et møte mellom NATO-landenes ambassadører onsdag kveld.

Dersom medlemslandene sier ja, skal rakettene av typen Patriot utplasseres på tyrkisk jord, opplyser Fogh Rasmussen. Hensikten med en slik utplassering er å forhindre at mål i Tyrkia blir rammet av raketter avfyrt fra syriske områder, tilføyde han.

- Det er NATOs hovedoppgave å sørge for sikkerhet når et av medlemmene er truet, minnet Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu om.

12 batterier Ifølge Ritzaus opplysninger vil det totalt være snakk om rundt 12 batterier, hvorav USA ventes å stille med halvparten.

Dessuten vil noen av rakettene som skal sendes til Tyrkia, komme fra Tyskland, ifølge nyhetsbyrået DPA. Også Nederland er ventet å bidra.

Tyrkia har bedt om hjelp fra NATO fordi en rekke raketter er blitt skutt fra Syria og inn på tyrkisk territorium de siste månedene. Patriot-systemet som nå settes inn mot disse rakettene, er bakke-til-luft-våpen.

Kravet om sikkerhet gjelder alle NATOs medlemsland, sa generalsekretær Fogh Rasmussen i sin uttalelse onsdag.

Beskyttelse Tysklands forsvarsminister Thomas de Maizière understreker at en utplassering av to batterier med en bemanning på flere enn 170 soldater helt og holdent skjer for å beskytte Tyrkia mot angrep. Det er ikke snakk om å håndheve et flyforbud over syrisk område, presiserer han.

Nederland vurderer å delta i utplasseringen av Patriotraketter i Tyrkia, opplyste landets regjering onsdag ifølge nyhetsbyrået Reuters. En gruppe NATO-eksperter skal i nærmeste framtid sammen med tyrkiske fagfolk vurdere nøyaktig hvor rakettene skal plasseres.

(NTB)