Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- NATOs bakkestyrke klar i mai

Utenriksminister Igor Ivanov sier Russland kjenner til at NATO planlegger å sende en bakkestyrke til Kosovo. - Vi har meget nøyaktige data som viser at den forberedes, sier Ivanov til den spanske avisen El Pais.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han bekrefter dermed oppslaget i den britiske søndagsavisen Observer om at NATO planlegger å sende bakkestyrker til Kosovo. - Det kan skje alt i slutten av mai måned, skriver Observer.

80.000 soldater er tatt ut til bakkeoperasjonen, og en del av de amerikanske soldatene som skal delta ligger allerede i trening i Colorado.

Med anonyme kilder på høyt nivå i London og Washington, skriver Observer at NATOs planleggere har skrudd opp tempoet i forberedelsene av en invasjon. Grunnen er at NATOs politiske ledelse insisterer på at luftangrepene mot Jugoslavia skal være over innen tre måneder.

Angrepene begynte 24. mars.

Radikal nytenkning

Det holder på å skje en radikal endring i NATOs strategi for å stanse den etniske rensingen i Kosovo, fremholder avisen.

Offisielt sier NATO at luftangrepene skal fortsette helt til alle jugoslaviske styrker trekkes ut av provinsen, men i realiteten er den linjen i ferd med å bli forlatt. Planene for en begrenset bakkestyrke forseres.

- Vi snakker ikke lenger om å sende en fredbevarende styrke inn når krisen er over. Nå snakker vi om bakkestyrker til et oppdrag som det ville vært tabu å snakke om for en måned siden - om å sende styrker inn før alle serbiske styrker er ute, sa en kilde til avisen i forrige uke.

Senest i går sa Storbritannia statsminister Tony Blair at bakkestyrker ikke var aktuelt. Utenriksminister Robin Cook var ute og dementerte Observers oppslag og slo kategorisk fast at bakkestyrker ikke er akttuelt.

Oslo

Hans russiske kollega Igor Ivanov forklarer dementiene med at vestlige ledere ikke ønsker å vekke uro i opinionen.

- Det er innlysende at det kan bli mange ofre, også blant invasjonsstyrken, og for å berolige sier de at det ikke blir noen bakkeoperasjon, sa Ivanov.

Det er en utvikling Russland frykter, sa han.

- Jeg dro ikke til Oslo tirsdag for å slåss med utenriksminister Madeleine Albright, eller stille krav, men for å diskutere en utvei på konflikten, utveksle synspunkter og søke en tilnærming.

- Vi er alle i samme båt, sa Ivanov.

Seks til åtte uker

Ifølge Observer kan en fortropp på 20.000 soldater bli utplassert først, fulgt av en hovedstyrke på inntil 80.000 soldater. Fortroppen vil omfatte etterretnings- og spesialstyrker, mineryddere og bombeeksperter. Deretter skal en spydspiss av artilleri og panservogner åpne en smal korridor inn mot det sentrale Kosovo.

Bakkestyrken vil ikke settes inn før værforholdene blir bedre, og Slobodan Milosevics militære slagkraft er blitt enda mer svekket, sier amerikanske tjenestemenn.

- Si, tidligst om seks uker, men ikke senere enn to måneder, sier en kilde.

(NTB)