NATOs dilemma i Afghanistan

Mislykkes NATO i Afghanistan har det internasjonale samfunnet vist seg å ikke være oppgaven voksen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For litt under et år siden skrev direktøren for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, at NATOs store test ville stå i Afghanistan. Lundestad konkluderte med at hvis NATO mislykkes, ville alliansens framtid som handlekraftig organisasjon stå på spill. Stadig flere later til å si seg enig i dette synet, og i noen miljøer kan det virke som NATO er i ferd med å bli selve symbolet på alt som går galt i Afghanistan.

Er det virkelig så enkelt?

Selvfølgelig ikke.

FNs sikkerhetsråd har gjennom åtte resolusjoner gitt ISAF (International Security Assistance Force) mandat til å assistere afghanske styrker med å opprette stabilitet og fred i landet. Styrken består av 35.000 soldater fra 37 land, og ledes av NATO. Bare det å lede en slik coalition of the willing er en utfordring i seg selv. Det gjenstår et godt stykke arbeid før visjonen om stabilitet for hele Afghanistan lar seg realisere, og en slik stabilitet er i seg selv en forutsetning for at andre aktører kan ta fatt på arbeidet med å gjenoppbygge landet.

I noen regioner er sikkerhetssituasjonen fremdeles så ustabil at verken frivillige organisasjoner (NGOs) eller statlige aktører, kan etablere seg. I disse områdene opererer kun personell fra ISAF Og her oppstår dilemmaet: ISAF (og indirekte NATO) har ikke noe ønske om å ta på seg permanente oppgaver innenfor økonomi, rettsvesen, utdanning og for eksempel helse. Likevel er ISAF i noen tilfeller nødt til å intervenere humanitært fordi det ikke er andre ressurser tilgjengelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer