Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- NATOs egentlige mål er å ta Muammar Kadhafi

Liten tvil om at NATOs egentlige mål i Libya, mener Svein Melby.

I FARE: Muammar Kadhafi forsvarer seg gjennom en TV-tale i Libya. Det pågår harde kamper i landet, og Svein Melby er overbevist om at Kadhafi selv er NATOs mål. Foto: AFP/Mahmud TURKIA/Scanpix
I FARE: Muammar Kadhafi forsvarer seg gjennom en TV-tale i Libya. Det pågår harde kamper i landet, og Svein Melby er overbevist om at Kadhafi selv er NATOs mål. Foto: AFP/Mahmud TURKIA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kadhafis yngste sønn Saif al-Arab og tre barnebarn ble drept i et NATO-angrep lørdag kveld, hevder libyske myndigheter. Den libyske lederen og kona hans var selv i huset som ble bombet, men begge slapp uskadd fra angrepet, sier en regjeringstalsmann i Tripoli.

- Dette var et direkte forsøk på å likvidere lederen av dette landet, mener talsmann Mussa Ibrahim i Tripoli.

Søndag satte rasende mennesker fyr på den italienske ambassaden i den libyske hovedstaden og gikk til angrep på den italienske og britiske residensen, ifølge AFP.

- Gaddafi er mål Dødsfallene i Kadhafis familie er ikke bekreftet av uavhengige kilder, men journalister beskriver et hus i ruiner.

NATO bekrefter flyangrepet, men avviser at alliansen retter angrep mot sivile mål og enkeltpersoner.

- Den offisielle argumentasjonen er at de beskytter sivilbefolkningen, men det er veldig sannsynlig at det egentlige målet for NATO er å fjerne Kadhafi, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.

Men dette kan ikke NATO innrømme, siden FN-resolusjonen operasjonen er basert på, ikke gir mandat til noe regimeskifte, mener han.

Uryddig - Det er uryddig og smått hyklersk å ikke si rett ut at man er ute etter å velte regimet, når veldig mye man gjør, tyder på at man er ute etter å likvidere Kadhafi, sier Melby.

Man kan sikkert finne mange argumenter for å kvitte seg med Gaddafi, men det ville være folkerettslig problematisk å drepe ham, sier forskeren.

- Når land som har sverget til demokratiske prinsipper, begynner å anvende slike metoder, åpner det opp for å legitimere at mindre demokratiske land kan bruke samme taktikk, og det kan i sin tur ramme oss selv, advarer Melby.

- Gaddafi ikke et mål Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) vil ikke svare på om norske fly var på vingene over Tripoli lørdag kveld, og hun avviser at den libyske lederen er blant NATOs mål.

- Verken Kadhafi personlig eller andre personer i regimet er militære mål, understreker forsvarsministeren, mens utenriksminister Jonas Gahr Støre beklager overfor NRK at sivile liv går tapt i Libya.

Forrige uke ble den libyske lederens hovedkvarter lagt i ruiner i et angrep som to norske F-16-fly deltok i. Faremo skal nå orientere Stortinget om Norges innsats i det nordafrikanske landet.

Feiret Nyheten om drapet på Saif al-Arab ble feiret i den opprørskontrollerte byen Benghazi natt til søndag.

- De er så glade for at Kadhafi har mistet sønnen i et flyangrep at de skyter i lufta for å feire, forteller en talsmann for opprørerne, oberst Ahmed Omar Bani.

Men mange tviler også på at nyheten stemmer.

- Jeg tror ikke på det fordi opplysningene ble fortalt av libysk TV, sier politimannen Waleed Mohammed i Benghazi, byen som er blitt opprørsbevegelsens bastion.

TAR DEL: Norge og Jens Stoltenberg bidrar med F-16-fly i kampen for å stoppe Muammar Kadhafi i Libya. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TAR DEL: Norge og Jens Stoltenberg bidrar med F-16-fly i kampen for å stoppe Muammar Kadhafi i Libya. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Den 20 år gamle selgeren Ahmed Sidan er enig.

- Siden 17. februar har alt Kadhafi har sagt, vært løgn, mener han.

Kritikk Russiske myndigheter retter skarp kritikk mot NATO.

- Påstandene fra koalisjonsmedlemmene om at angrepene over Libya ikke har fysisk ødeleggelse av Muammar Kadhafi og medlemmer av hans familie som mål, er svært tvilsomme, heter det i en uttalelse fra russisk UD ifølge Reuters.

Amerikanske myndigheter vil ikke kommentere påstanden om at det var Gaddafis sønn og barnebarn som ble drept.

Storbritannias statsminister David Cameron vil heller ikke si noe om drepte i angrepet, men understreker at NATO ikke har som politikk å gå etter enkeltpersoner.

Storbritannia har besvart angrepet på ambassaderesidensen i Tripoli med å utvise den libyske ambassadøren.

(NTB)

SIKKER: Forsker Svein Melby. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
SIKKER: Forsker Svein Melby. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media