Putin:

- Natos ekspansjon er et problem

Russlands president hevder han ikke har et problem med Nato, men varsler likevel et russisk svar på Natos ekspansjon.

ALVORLIG FEILGREP: Over helga har president Vladimir Putin varslet konsekvenser etter finsk Nato-søknad. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
ALVORLIG FEILGREP: Over helga har president Vladimir Putin varslet konsekvenser etter finsk Nato-søknad. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Russland har ikke et problem med Finland og Sverige, skal Russlands president Vladimir Putin ha uttalt mandag 16. mai - samtidig som Sverige offisielt skal gå ut med sin beslutning om å søke til Nato.

Da følger Sverige i så fall etter sine naboer i øst som søkte medlemskap i forsvarsalliansen før helga.

- Det er ekspansjon av Nato som er et problem, skal Putin ha uttalt, ifølge Reuters.

- Vi må følge ekstra nøye med på Natos planer om å utvide sin globale innflytelse, skal Putin ha sagt.

Putins talsperson Dmitrij Peskov har, ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria, sagt at finsk og svensk Nato-medlemskap ikke er en eksistensiell trussel for Russland, og at det ikke kan sammenliknes med Ukrainas Nato-ambisjoner.

Likevel understreker også han at handlingene vil få konsekvenser.

Endret debatten

I to hundre år har Sverige tatt et tydelig standpunkt om å være nøytrale og alliansefrie.

16. mai kan derfor bli en historisk dag da et tydelig flertall i Riksdagen støtter en søknad til Nato om medlemskap.

Også Finland inngikk i 1941 en fredsavtale med datidas Sovjetunionen om å holde seg nøytrale. Den russiske invasjonen av Ukraina har imidlertid endret situasjonen drastisk.

- Invasjonen av Ukraina har vist en gang for alle at det bare finnes en sikkerhetsgaranti i Nato - nemlig medlemskap, sa politisk kommentator Martine Aurdal til Dagbladet TV mandag.

- Det har endret debatten og opinionen i Sverige.

Tidligere har Putin og Russland kalt Nato-avgjørelsen til de to nordiske landa for «et alvorlig feilgrep», og sagt at den globale situasjonen vil forandres radikalt.

- Det er en tabbe med store konsekvenser, sa Russlands viseutenriksminister, Sergej Rjabkov, til det russiske statseide mediet Ria.

FEILER: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gir en oppdatering om krigen i Ukraina 16.05.2022 Vis mer

- Bomber barn

Over helgen har president Putin vært i samtaler med sin finske presidentkollega Sauli Niinistö.

- Samtalene var direkte og ærlige uten at det forverret dialogen. Å unngå spenninger var en viktig del av samtalen, sa den finske presidenten i en uttalelse søndag.

Putin skal ha uttrykt skuffelse overfor den finske Nato-søknaden, og forklarte at angrepene i Russland skyldtes folkemord av russere i Donbas-regionen fra Ukrainsk side siden 2014.

- Jeg sa bare: Men nå bomber dere barn, kvinner og mennesker i Kyiv, Kharkiv, Mariupol som ikke har noe med Donbas gjøre, fortalte Niiniströ i radiosendinga Agenda i SVT.

På det skal ikke Putin ha hatt noe svar.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer