Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATOs helbom truer fredsprosessen

NATOs bombing av den kinesiske ambassaden i Beograd kom på det verst tenkelige tidspunktet for fredsprosessen. I Beijing prøvde steinkastende demonstranter i går å storme den amerikanske ambassaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katastrofalt dårlig forarbeid førte til NATOs bombing av den kinesiske ambassaden natt til i går. Denne gangen var ingen av bombene på avveie. De traff bygningen NATO trodde inneholdt et jugoslavisk forsyningslager. Ingen oppdaget at bygningen huser den kinesiske ambassaden, og derfor er et særlig lite ønskelig bombemål. To kinesiske journalister og kona til en av dem ble krigens første kinesiske offer.

- En tragisk feil, kalte NATOs generalsekretær Javier Solana feilbombingen. Men NATO fortsetter bombingen med uforminsket kraft.

Russisk harme

Russlands president Boris Jeltsin har nå beordret utenriksminister Igor Ivanov til å avlyse et tre dagers besøk til England, mens spesialutsending Viktor Tsjernomyrdin fortsetter sitt skytteldiplomati. I går ankom han Bonn hvor han møtte Gerhard Schröder og FNs nyutnevnte utsending Carl Bildt, men Tsjernomyrdin ga klar beskjed om at forsøkene på mekling var mye vanskeligere etter ambassade-bombingen.

- Hvor mange mennesker må dø, og hvor mange mennesker må bli hjemløse? Hvor mange land skal destabiliseres fordi NATO skal straffe en eneste mann - Slobodan Milosevic, raste den russiske delegasjonen i FN da sikkerhetsrådet i går natt ble innkalt til ekstraordinært møte.

I tillegg til at kinesiske myndigheter fordømmer NATOs bombing og krever at de ansvarlige blir straffet, gikk også vanlige kinesere i går ut på gatene for å vise sin avsky. I Beijing ble en tysk journalist banket opp av demonstranter, og i Chengdu tente en rasende menneskemengde på det amerikanske konsulatet.

Freden i fare

Kina er et av de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd, og har derfor vetorett mot en eventuell FN-styrke i Kosovo.

Før lørdagens bombing var det håp om at Kina kunne gå med på en fredsløsning der en internasjonal styrke sikrer de kosovoalbanske flyktningenes hjemkomst. Nå er dette langt mer usikkert.

- Kineserne vil ha forferdelig vanskelig for å tilgi denne NATO-tabben, sier forsker Espen Barth Eide ved Norsk utenrikspolitisk institutt til Dagbladet.

- Bombingen er kronen på verket i en uheldig bombekampanje. NATO har en utrolig evne til å bombe på politisk feil tidspunkt, mener Eide.

Svekker Nato

Ambassadebombingen kan flytte maktbalansen i Kosovo-konflikten på bekostning av NATO, tror Eide. Kineserne må få oppreisning for angrepet på sitt territorium. Det kan føre fredsprosessen ut av Natos hender og over i FN-systemet, der Russland og Kina har stor innflytelse.

- NATO er svekket av denne bombingen. Milosevic må ha hatt en meget god natt i går, sier Eide.