NATOs invasjonsforsvar skal øve i Norge

Denne høsten skal 7000 NATO-soldater øve på invasjonsforsvar på Østlandet. Konflikten i Ukraina har igjen gjort NATO-alliansens hovedfunksjon aktuell.

TANKS PÅ VEIENE: Slik så det ut under den forrige, store militærøvelsen på Østlandet. Øvelse Elg i 1998 var helnorsk, og involverte 7000 soldater og over 1000 kjøretøy. Foto: Forsvaret
TANKS PÅ VEIENE: Slik så det ut under den forrige, store militærøvelsen på Østlandet. Øvelse Elg i 1998 var helnorsk, og involverte 7000 soldater og over 1000 kjøretøy. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) I september, kun uker før Jens Stoltenberg tar over som generalsekretær, skal landkomponenten i NATOs hurtige reaksjonsstyrke øve samlet på norsk jord for første gang.

NATO Response Force (NRF) består av totalt 13000 soldater. 7000 av disse, hovedsaklig fra Nederland og Tyskland, 2-300 pansrede kjøretøy, og et stort antall helikoptre deltar i øvelsen «Noble Ledger».

Dette er blant de største forflytningene av utenlandske tropper over norsk jord siden andre verdenskrig.

Avskrekkende effekt Hvis et medlemsland blir invadert, er det NATO Response Force som skal komme til unnsetning. Artikkel 5 i NATO-traktaten forplikter medlemslandene til å anse et angrep mot ett medlem, som et angrep på alle. For at dette skal ha en praktisk, avskrekkende effekt, har alliansen en stående styrke i beredskap.

Øvelse «Noble Ledger» er klargjøringen av avdelingene som skal utgjøre denne styrken i 2015.

Vil merkes på Østlandet - Øvelsen vil bli en ganske realistisk simulering av hvordan NATOs reaksjon på en invasjon vil være, sier den norske talsmannen for øvelsen, oberstløytnant Terje Bruøygard.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer