TANKS PÅ VEIENE: Slik så det ut under den forrige, store militærøvelsen på Østlandet. Øvelse Elg i 1998 var helnorsk, og involverte 7000 soldater og over 1000 kjøretøy. Foto: Forsvaret
TANKS PÅ VEIENE: Slik så det ut under den forrige, store militærøvelsen på Østlandet. Øvelse Elg i 1998 var helnorsk, og involverte 7000 soldater og over 1000 kjøretøy. Foto: ForsvaretVis mer

NATOs invasjonsforsvar skal øve i Norge

Denne høsten skal 7000 NATO-soldater øve på invasjonsforsvar på Østlandet. Konflikten i Ukraina har igjen gjort NATO-alliansens hovedfunksjon aktuell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I september, kun uker før Jens Stoltenberg tar over som generalsekretær, skal landkomponenten i NATOs hurtige reaksjonsstyrke øve samlet på norsk jord for første gang.

NATO Response Force (NRF) består av totalt 13000 soldater. 7000 av disse, hovedsaklig fra Nederland og Tyskland, 2-300 pansrede kjøretøy, og et stort antall helikoptre deltar i øvelsen «Noble Ledger».

Dette er blant de største forflytningene av utenlandske tropper over norsk jord siden andre verdenskrig.

Avskrekkende effekt Hvis et medlemsland blir invadert, er det NATO Response Force som skal komme til unnsetning. Artikkel 5 i NATO-traktaten forplikter medlemslandene til å anse et angrep mot ett medlem, som et angrep på alle. For at dette skal ha en praktisk, avskrekkende effekt, har alliansen en stående styrke i beredskap.

Øvelse «Noble Ledger» er klargjøringen av avdelingene som skal utgjøre denne styrken i 2015.

Vil merkes på Østlandet - Øvelsen vil bli en ganske realistisk simulering av hvordan NATOs reaksjon på en invasjon vil være, sier den norske talsmannen for øvelsen, oberstløytnant Terje Bruøygard.

Et område rundt Rena blir «okkupert» av styrker fra Brigade nord. De spiller soldater fra et fiendtlig naboland.

- Utstyr og soldater ankommer Norge på transportskip. Rundt havnene i Sør-Norge vil folk merke godt hva som skjer. Videre vil utstyret lastes på trailere, og transporteres nordover på E6. I et «staging area» utenfor Elverum starter hoveddelen av øvelsen. Derfra skal styrken bevege seg mot de «okkuperte» områdene rundt Rena, sier Bruøygard.

E6 vil være åpen for normal trafikk, men i nærområdene rundt Elverum og Rena kan det bli hektisk.

Skrive om Europas grenser Fienden i «Noble Ledger» er fiktiv, men scenarioet er gjort aktuelt gjennom den siste tidens konflikt mellom Ukraina og Russland. Ukraina er ikke medlem av NATO, men det er andre av Russlands naboland. Litauens president Dalia Grybauskaite uttrykte i mars frykt for at Vladimir Putins plan er å skrive om Europas grenser.

- Det er signalet Russland sender, og vi må forstå det raskt og reagere umiddelbart. For etter Ukraina, er det Moldova som står for tur. Så en rekke andre land, sa Grybauskait på EU-toppmøtet i mars i følge Reuters.

Ukraina har lenge vært i samtaler med NATO om medlemsskap. Siden 1994 har landet deltatt i samarbeidsprosjektet «Partnership for peace». Juli til desember 2010 deltok en ukrainsk militæravdeling med ekspertise innen masseødeleggelsesvåpen i NATO Respons Force.

Artikkel 5 har bare blitt brukt én gang. 12. september 2001, dagen etter terrorangrepene i New York, bestemte NATO at et angrep fra fremmede makter mot USA hadde funnet sted. USA gikk til angrep mot Taliban-regimet i Afghanistan. Kritikere har påpekt at terroristene fra al-Qaida, som gjennomførste angrepene, ikke var fra Afghanistan, og at grunnlaget dermed ikke var tilstede for å invadere landet.

Senere har NATO tatt over oppgaven med å stabilisere landet, denne gangen også med FN-mandat. Norge har bidratt med soldater, hovedsaklig fra Telemark bataljon og spesialkommandoen.

Nytt fokus Terje Bruøygard mener NATOs fokus nå er tilbake på hovedformålet med alliansen.

- I Afghanistan har oppgaven vært å bekjempe opprørere, stabilisere og sikre landet. Konflikten har hatt lav intensitet i forhold til hvordan en tradisjonell invasjon vil fortone seg. Nå ser vi at fokus flyttes tilbake på det som tidligere har vært alliansens hovedfokus: Hurtig bistand til medlemsland som trues direkte, sier Bruøygard.

NATO Response Force teller ca 13000 soldater. Under den kalde krigen hadde NATO en vesentlig større styrke klar.  I dag er det ikke økonomisk mulig å ha beredskap på det nivået man så før Sovjetunionens fall, i følge Bruøygard.

- Moderne, effektivt forsvar er ekstremt dyrt. Den militære teknologien vi i dag er avhengig av, gjør det umulig før hvert enkelt land å ha god nok beredskap alene. NATO-alliansen gjør at vi klarer det sammen, sier Bruøygard.

Farlig og negativ Forsvarspolitisk talsmann i SV, Bård Vegar Solhjell, mener ikke den siste tidens utvikling har gjort NATO-alliansen viktigere.

- Den autoritære tendensen vi ser i Russland er farlig og negativ. Men det som er avgjørende nå, er å bygge forståelse mellom øst og vest. Vi er avhengige av et godt forhold til Russland, sier Solhjell.

STEADFAST JAGUAR: Luftbårne soldater er en viktig del av NATO Response Force, helikoptre muliggjør hurtig transport. Her fra øvelse «Steadfast Jaguar» i 2006 på den portugisiske øya Kapp Verde. Foto: AP / Geert Vanden Wijngaert
STEADFAST JAGUAR: Luftbårne soldater er en viktig del av NATO Response Force, helikoptre muliggjør hurtig transport. Her fra øvelse «Steadfast Jaguar» i 2006 på den portugisiske øya Kapp Verde. Foto: AP / Geert Vanden Wijngaert Vis mer
TUNG SKYTS: Siste del av øvelse «Noble Ledger» vil foregå på Rena leir i Hedmark. Her skyter en norsk Leopard A2 stridsvogn fra Telemark bataljon med skarpt under en øvelse i 2012. Foto: Håkon Eikesdal
TUNG SKYTS: Siste del av øvelse «Noble Ledger» vil foregå på Rena leir i Hedmark. Her skyter en norsk Leopard A2 stridsvogn fra Telemark bataljon med skarpt under en øvelse i 2012. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer