- Natos jobb mer krevende enn noensinne

- Må håndtere et uforutsigbart Russland, terror og migrasjon, sier Børge Brende.

NATO I FRAMTIDA: NATO har en mer krevende oppgave enn noensinne. Alliansen må håndtere et uforutsigbart Russland, terror, flyktningkrise, og må kunne ivareta samtlige medlemslands ulike sikkerhetsbehov, sier utenriksminister Børge Brende foran dagens utenriksministermøte i NATO. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NATO I FRAMTIDA: NATO har en mer krevende oppgave enn noensinne. Alliansen må håndtere et uforutsigbart Russland, terror, flyktningkrise, og må kunne ivareta samtlige medlemslands ulike sikkerhetsbehov, sier utenriksminister Børge Brende foran dagens utenriksministermøte i NATO. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet (Brussel): Utenriksministermøtet i dag og i morgen vil gi føringer til Natos neste toppmøte som går av stabelen i Warszawa i juli.

- Medlemslandenes ulike sikkerhetsbehov er en stor utfordring. Vi skal diskutere sikkerhetsutfordringene som omgir alliansens medlemmer, og se på tiltak for å møte disse. Det gjelder utfordringer knyttet til et mer uforutsigbart Russland, terror og migrasjon, alt under overskriften «stabilisering», sier utenriksminister Børge Brende (H) til Dagbladet foran dagens og morgendagens møte i Nato.

Må tilpasses til framtida - Under det forrige toppmøtet i Wales i 2014, vedtok stats- og regjeringssjefene en omfattende tiltakspakke tilpasset utviklingen man da sto oppe i. Denne tiltakspakken, Readiness Action Plan, er nå gjennomført. Under det kommende toppmøtet vil vi beslutte videre tilpasninger av alliansen for å møte fremtidas utfordringer, sier Brende til Dagbladet før dagens møte.

Han sier Natos utfordring framover er å ivareta sikkerhetsbehovene til samtlige allierte.

- Dette er et stort ansvar, også fordi utfordringene i ulike deler av alliansen er veldig forskjellige. På mange måter står Nato i dag overfor et mer komplisert håndteringsbilde enn noensinne, selv om Nato ikke er alene om ansvaret. Videre tilpasning av alliansen er derfor det sentrale i tiden framover, og Norge vil fortsatt ha en tydelig stemme og politikk.

- Arabiske land må gå i front - Bør Nato trappe opp innsatsen mot IS og terror generelt?

- Innsatsen gjennom koalisjonen mot ISIL må trappes opp. Den består av 65 land. De arabiske landene står i front. Og må stå fremst. Natos medlemsland er alle engasjert i kampen mot ISIL.

Alliansen spiller allerede en relevant rolle bl.a. gjennom partnersamarbeid med Irak og andre land i regionen. Nato har dessuten ytt Tyrkia bistand. Om Nato som sådan skal påta seg en større rolle - og hva man i så fall skal gjøre - , det er det ulike meninger om. Dette er blant temaene man skal diskutere under møtet.

- Er det en fare at det kan bli for mange aktører med ulike roller og ulik organisering i kampen mot IS i Irak, Syria og nabolandene?

- FN har oppfordret samtlige medlemsland til å gjøre mer i kampen mot ISIL. Koordinering kan være en utfordring, men det er bra at fronten mot terrorgruppen er bredest mulig.

Opp til Libya - Bør Nato engasjere seg i Libya, eventuelt hvordan?

- Det er nå en viktig politisk utvikling i Libya, selv om situasjonen fortsatt er komplisert. Det internasjonale samfunn må bidra. Under Nato-toppmøtet i Wales ble det besluttet å tilby Libya kapasitetsbygging når det er et ønske fra libyske myndigheter. Dette står ved lag.
 
Overoppfyller investeringsmål - Et land som Hellas, med de økonomiske problemene de har, bruker mer enn to prosent av BNP til forsvar. Norge har ikke nådd målet som ble satt under toppmøtet i Wales. Hvorfor ikke? Og vil nålet eventuelt nås?

KAMP MOT TERROR: Samtlige medlemsland deltar på ulike måter i den USA-ledede koalisjonen mot IS. Om NATO skal ha en mer direkte rolle er en debatt fram mot toppmøtet i Warszawa, sier utenriksminister Børge Brende. Her IS-terrorister i en propagandafilm fra november i fjor der de varsler angrep mot USA. Foto: Polaris
KAMP MOT TERROR: Samtlige medlemsland deltar på ulike måter i den USA-ledede koalisjonen mot IS. Om NATO skal ha en mer direkte rolle er en debatt fram mot toppmøtet i Warszawa, sier utenriksminister Børge Brende. Her IS-terrorister i en propagandafilm fra november i fjor der de varsler angrep mot USA. Foto: Polaris Vis mer

- Hvor mye man bruker på forsvar av BNP forteller bare en del av bildet. Vi har et høyt BNP - og derfor høye bevilgninger per capita - og vi overoppfyller Natos investeringsmål om at over 20 prosent av forsvarsutgiftene brukes på investeringer. Og vi investerer i kapasiteter som er relevante både nasjonalt og for Nato.

Norge har de siste årene økt budsjettet betydelig, sist år med 9,4 prosent i reell økning. Fremtidig finansiering vil diskuteres i Stortinget i tilknytning til behandling av Langtidsplanen for Forsvaret, sier Brende.

(Til info: Regjeringen bruker konsekvent ISIL om terroristorganisasjonen, mens Dagbladet kaller organisasjonen IS).

TRUSSEL FRA ØST: Russland har under president Vladimir Putin blitt et mer uforutsigbart land. Som svar har NATO styrket sitt kollektive forsvar, og styrker sitt nærvær i øst. Foto: Alexander Zemlianichen/EPA
TRUSSEL FRA ØST: Russland har under president Vladimir Putin blitt et mer uforutsigbart land. Som svar har NATO styrket sitt kollektive forsvar, og styrker sitt nærvær i øst. Foto: Alexander Zemlianichen/EPA Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer