- UROVEKKENDE:  Natos millitære sjef  Philip Mark Breedlove advarer i flere intervjuer i dag om størrelsen på de russiske styrkene ved grensen til Ukraina. Foto: AFP PHOTO / DPA/ ANDREAS GEBERT/NTB Scanpix
- UROVEKKENDE: Natos millitære sjef Philip Mark Breedlove advarer i flere intervjuer i dag om størrelsen på de russiske styrkene ved grensen til Ukraina. Foto: AFP PHOTO / DPA/ ANDREAS GEBERT/NTB ScanpixVis mer

Natos øverste general advarer: -Russland kan invadere Ukraina på tolv timers varsel

Avviser at russiske styrker er trukket tilbake, som Russland hevder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): General Philip Breedlove, den øverste militære lederen for Nato,  advarer i et intervju med CNN om at Russland har så store styrker stående ved grensen til Ukraina at de kan mobilisere en invasjon på bare noen få timer.

- Det er min oppfatning at de kan starte en invasjon på under tolv timers varsel. I realiteten kan de starte med en gang hvis det gis ordre om invasjon, sier amerikaneren Breedlove, som har den formelle tittelen Supreme Allied Commander Europe(SACE).

Han har kommet med liknende uttalelser i et felles intervju med nyhetsbyrået Reuters og den amerikanske avisa Wall Street Journal i dag.

Ifølge generalen har Russland en 40 000 mann stor styrke stående ferdig mobilisert i nærheten av den ukrainske grensen.

Godt utstyrt Det er ikke bare et stort antall menn som Russland har stående;  styrkene er i tillegg godt utstyrt. 

De støttes av luftstyrker, helikoptere og all logistikk som trengs for å gjennomføre et raskt angrep, ifølge generalen. Til og med militærsykehus skal være på plass.

Breedlove kaller situasjonen langs Ukrainas østlige grense for «utrolig urovekkende».

Han sier videre at Nato trenger styrker for avskrekning.  Ifølge Breedlove har Nato gode planer for styrker i lufta og på sjøen. Det jobbes også med å få på plass en avskrekkende plan for landstyrker.

Avbrøt samarbeid Nato gikk i går ut med at de stoppet alt praktisk militært og sivilt samarbeid med Russland som en reaksjon på annekteringen av Krim.

Breedlove sier de ikke har sett noen tegn til at Moskva har trukket deler av sine styrker tilbake fra den østlige fronten, som Russland hevder.

Nato-leder Anders Fogh Rasmussen sier han deler generalens bekymring. Frykten er nå at Russland ikke gir seg med Krim, men forsetter å ta over flere deler av Ukraina under dekke av å skulle beskytte russiske borgere i landet.

- Hvis Russland skulle intervenere dypere inn i Ukraina vil jeg kalle det et historisk feilgrep, sier Fogh Rasmussen.

Retorikk fra Den kalde krigen I en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet i går ble Natos beskyldt for å retoriske grep.

- Dette minner om den verbale sparringen fra Den kalde krigens dager, mens avgjørelsen i seg selv setter oss seks år tilbake i tid, da Brüssel frøs arbeidet til Russland-Nato-rådet. Det er godt kjent hvordan dette endte. Nato tok initiativ til å gå tilbake til samarbeidet med Russland, het det i uttalelsen.

- STORE STYRKER MOBILSERT: Ifølge Nato-ledelsen har Russland store styrker klare ved grensen til Ukraina. Her er russiske krigskip, blant dem et skip tatt fra de tidligere ukrainske styrkene på krim, i ved havn i byen Sevastopol på Krim. Foto: AFP PHOTO/ VIKTOR DRACHEV
- STORE STYRKER MOBILSERT: Ifølge Nato-ledelsen har Russland store styrker klare ved grensen til Ukraina. Her er russiske krigskip, blant dem et skip tatt fra de tidligere ukrainske styrkene på krim, i ved havn i byen Sevastopol på Krim. Foto: AFP PHOTO/ VIKTOR DRACHEV Vis mer