Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Natos største toppmøte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter Natos toppmøte i Bucuresti. Det er beskrevet som det største i alliansens historie. Men det er ikke noe storslagent ved det.

Litt spesielt er det imidlertid at presidentene George W. Bush og Vladimir Putin her møter hverandre for aller siste gang. Putin går av allerede i mai, og Bush i januar neste år.

Temaer på møtet er utvidelse av Nato, de amerikanske planene om et rakettskjold i Europa og krigen i Afghanistan. Kroatia, Albania og Makedonia vil bli invitert inn i alliansen. Alle er tidligere såkalte østblokkland. Det samme er Ukraina og Georgia som har søkt om medlemskap.

USA ønsker at disse to statene skal bli kandidater til medlemskap allerede på dette møtet. Russland går imot utvidelsen, og motstanden har vært oppsiktsvekkende kraftig. Men den kollisjonen mellom Nato og Russland blir skjøvet inn i framtida. Ikke minst fordi mange Nato-land, også Norge, sier nei til en slik utvidelse akkurat nå. I mellomtida kan jo alle vi andre spørre oss hvor mange land det egentlig er plass til i Nato.

Russernes motstand mot rakettskjoldet er også, mildt sagt, ganske voldsom. Men i de siste dagene før møtet er kritikken blitt dempet vesentlig.

Russerne vil åpenbart ikke at Putin og Bush skal krangle høylytt om dette på sitt aller siste møte. At Norge også er motstander av dette skjoldet, er mer enn godt kjent. Også at vi ikke vil nedlegge veto mot det.

I Afghanistan kan foreløpig ingen militære styrker bevege seg trygt blant folk uten å være truet. Rakettene som nylig ble skutt mot norske styrker der er et eksempel på det. Men Nato begynner nå å forstå at en seier i Afghanistan er avhengig av tillitskapende tiltak. Den nye planen som alliansen har utarbeidet om Afghanistan synes å ta hensyn til det. Den sivile innsatsen, som Norge har vært opptatt av, skal styrkes. Derfor er Afghanistan det viktigst temaet på toppmøtet for Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media