LITE VÅRLIG: Sommeren virket langt unna for Tromsø-væringene som tirsdag 29. mai i 2012 våknet til et  4-5 centimeter tykt snølag og en advarsel mot glatte veier. Nå ventes det kuldegrader, sludd og snø flere steder i landet, ifølge Meteorologisk institutt.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
LITE VÅRLIG: Sommeren virket langt unna for Tromsø-væringene som tirsdag 29. mai i 2012 våknet til et 4-5 centimeter tykt snølag og en advarsel mot glatte veier. Nå ventes det kuldegrader, sludd og snø flere steder i landet, ifølge Meteorologisk institutt. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer

- Natt til 1. mai blir kaldest

Her starter mai med sludd og snø og flere minusgrader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): April har blitt en rekordmåned temperaturmessig flere steder i landet, og spesielt på Vestlandet, skriver yr.no. På øya Utsira er det hele 120 år siden forrige gang det ble målt så høye temperaturer i april, ifølge nettstedet.

Men norgesrekorden fra år 2000 ble ikke slått. Da ble det målt 27 grader i Sarpsborg den 29. april.

- I slutten av forrige uke ble det målt 22,6 grader i Sarpsborg, så rekorden på 27 grader er fortsatt den gjeldende, sier vakthavende meteorolog Børje Johansson ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer

- Kjøligere Foreløpig ser ikke mai-måned ut til å levere like varmt vær som forgjengeren april.

- Nå vil en kjølig luft strømme nedover hele landet. Vi får nordavind og temperaturer som er lavere enn normalt i mai, sier meteorolog Johansson.

- I Oslo kan det bli frost om natta, med temperaturer opptil 10, kanskje 12 grader på dagen. I indre områder av Østlandet kan det bli veldig kaldt. Det er ventet temperaturer ned til 10 minusgrader i Drevsjø i Hedmark, for å ta ett eksempel, sier meteorologen.

Og for russ og alle andre som planlegger å tilbringe natt til 1. mai utendørs, er det bare å kle godt på seg. For ifølge Johansson vil denne natta bli den kaldeste.

- Natt til 1. mai blir kaldest. Det gjelder for hele landet, presiserer han.

De neste dagene Sør for Stadt og Dovre er det i de kommende dagene ventet en kjølig værtype, med temperaturer opp til 12 grader på dagen.

- Det blir stort sett opphold og perioder med sol, sier Johansson.

Resten av landet får vind fra nordvest, en del byger og nedbør som snø i høyere strøk.

- Nord for Stadt og Dovre er det ventet både sludd og snø og hagl, sier Johansson, men tilføyer avslutningsvis:

- Denne uka ser ut til å bli kjølig, men vi venter stigende temperaturer i neste uke i hele Skandinavia.

Skogbrannfare Det varme, tørre været som preget store deler av landet i helga har medført skogbrannfare flere steder Østafjells.

Tidligere i dag ble det meldt om en skogbrann ved dyreparken i Kristiansand, og også i morgen advarer Meteorologisk institutt om at det fortsatt er stedvis stor skogbrannfare inntil det kommer nedbør av betydning.

NATTEFROST: Det er ventet kjølige netter og nattefrost flere steder i landet den kommende uka. 
Foto: Marit Rasmussen / Scanpix
NATTEFROST: Det er ventet kjølige netter og nattefrost flere steder i landet den kommende uka. Foto: Marit Rasmussen / Scanpix Vis mer