Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Natt til søndag blir en time lenger

Og slik vil tidsminister Monica Mæland (H) fortsatt ha det.

 KLOKKA 03 NATT TIL SØNDAG SKJER DET IGJEN:  Da klokka plutselig bare 02, og du har en ekstra time til søndagsfrokost. Illustrasjonsfoto: Ørjan F. Ellingvaag/Dagbladet.
KLOKKA 03 NATT TIL SØNDAG SKJER DET IGJEN: Da klokka plutselig bare 02, og du har en ekstra time til søndagsfrokost. Illustrasjonsfoto: Ørjan F. Ellingvaag/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kan du sove en time lenger hvis du husker å stille klokka.

Nærings-, handels- og tidsminister Monica Mæland (H) mener det fortsatt har noe for seg.

- Det gjør vi fordi både vi og alle i de fleste nabolandene våre liker å nyte de lyse sommerkveldene, sier Mæland.

Natt til søndag «gir hun timen som ble borte i mars, tilbake til folket», ifølge en pressemelding fra Næringsdepartementet.

Departementet har ansvar for Justervesenet, som igjen passer på hvor mye klokka er.

Skulle spare strøm Tyskland og Østerrike-Ungarn var først ut med ordningen i 1916. Den gang var hovedmålet å spare strøm.

Norge fulgte etter i 1980, og siden 1996 har sommer- og vintertiden vært den samme for alle EU- og EØS-landene.

- Ikke minst for næringslivet er det en stor fordel at vi følger resten av Europa. Da unngår vi misforståelser og praktiske ulemper, mener Mæland.

Droppet vintertiden Men ikke alle er like fornøyd med sommer- og vintertid. Timen med ekstra kveldssol på sommeren har en pris - for fra søndag av blir høstkveldene brått mørkere.

Våre naboer i Russland droppet ordningen i 2011.

Russerne har ikke trengt å stille klokka siden sommertiden startet for tre år og et halvt år siden.

- Dette forstyrrer virkelig den menneskelige biorytmen. Det er bare irriterende. Enten forsover folk seg, eller så våkner de tidlig og vet ikke hva de skal gjøre med den ekstra timen, sa president Dmitrij Medvedev til nyhetsbyrået AFP den gang.

Samme året foreslo Jenny Klinge (Sp) å droppe ordningen her i Norge, men fikk ikke gehør hos Mælands forgjenger Trond Giske (Ap).

Stilte klokka hver dag Sommer- og vintertid er vanlig i store deler av Nord-Amerika og Europa, men i Asia og Afrika har de fleste land droppet ordningen, eller aldri hatt den.

Også her i Europa har andre ordninger blitt tatt i bruk.

På 1700-tallet var Italias midnatt en halv time etter solnedgang, uansett årstid. Datidens klokker var så ustabile at de uansett måtte stilles ofte, ifølge Justervesenet.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media