Natt uten stjerner

Jens Stoltenbergs rød-grønne koalisjon er blitt en uvanlig svak flertallsregjering, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

REGJERINGEN Stoltenberg likner mer og mer på et moderne ekteskap: Maktforholdene er uklare, oppgavefordelingen uløst og framtida uviss. Det som for to år siden fortonte seg som et varmt samliv, likner i dag mer på et forhold ingen våger å bryte ut av. Det skinner ikke lenger av Soria Moria-forliket, programmet som er oppkalt etter et eventyrslott. Statsministeren er konfliktsky og utviser svakt lederskap når det oppstår motsetninger mellom partiene.

Opposisjonen blir stadig mer aggressiv og hemmes ikke lenger av langsiktig ansvarlighet. Det betyr at regjeringen angripes fra alle posisjoner, ikke minst fra venstre. Til sammen blir dette en miks som gjør at flertallet på Stortinget ikke blir utnyttet på en effektiv måte.

JENS STOLTENBERG er stadig en effektiv kommunikator, og statsrådene smiler fremdeles i møtet med kameraene. Men effekten av poseringene er redusert. En regjering som både forsøker å senke skuldrene og sine politiske mål, risikerer til slutt å miste ryggraden. Dette punktet nærmer seg. Skal de rød-grønne unngå å bli kastet ut av regjeringskontorene om to år, må de meget raskt utvikle ny politisk kraft gjennom handling. Hvis ikke ender regjeringen som politisk drivtømmer, dvs. noe som ligger tungt i sjøen uten særlig bevegelighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer