«Natta etter blei det mye verre. Da tror jeg nesten ikke at jeg sov»

Jenny (89) var ikke redd da hun jaget de brutale ranerne på dør, men om natta kom tankene. I dag ble «Vannbanden» varetektsfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NANNESTAD / TØNSBERG/ OSLO (Dagbladet): En rumensk bande skal de siste ukene stått bak en rekke brutale hjemmeran hos eldre på Østlandet. Moduset er likt hver gang: De oppsøker eldre og ber om vann.

Da ranerne kom på besøk til Jenny Kristiansen (89) ble de jagd på dør.

- Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle oppleve dette, jeg som er nesten hundre år. Je var itte redd. Men natta etter, blei det mye verre. Da tror jeg nesten ikke at jeg sov. Det er ikke hyggelig å oppleve sånt som dette, når man er aleine, forteller 89-åringen til Dagbladet.

Hun var ute i finværet da tre menn kom kjørende til eneboligen hennes i Nannestad i forrige tirsdag. I tråd med det som har vært ranernes modus, henvendte en av dem seg til henne for å be om litt vann.

- De var kjekke karer og pene i tøyet, hvis ikke hadde jeg vel ikke sluppet dem inn. Men jeg tenkte at det var noe rart med en gang, forteller hun.

Varetektfengslet I dag ble fire menn i alderen 23 til 30 år varetektsfengslet i fire uker, hvorav to av ukene i fullstendig isolasjon. En kvinne (36) ble varetektsfengslet i to uker med isolasjon. Alle nekter straffskyld.

«Vannbanden» skal ha reist rundt til eldre på Østlandet og spurt etter vann. Mandag skal de ha slått til mot en kvinne i Langhus i Ski. Tirsdag skal de ha vært på Romerike og blant annet hjemme hos Jenny Kristiansen. Onsdag slo de på brutalt vis, ifølge politiet, til mot et eldre ektepar på Billingstad i Asker. I går skal de ha oppsøkt en eldre kvinne i Sandefjord. Samtlige ganger skal de ha spurt etter vann, før de ble pågrepet av politiet på E18 i Vestfold i 18-tida i går.

Fulgte etter Da Jenny Kristiansen i Nannestad gikk inn for å fylle vann i ei flaske de hadde med seg, fulgte den ene mannen etter henne.

- Han kom etter meg inn på kjøkkenet. Jeg holdt øye med han hele tida. Så gikk han inn i stua, men da snudde jeg meg mot han og sa «der har du ikke noe å gjøre. Du får komme deg ut». Da snudde han tvert!

Det hun ikke visste var at mens den ene raneren var inne på kjøkkenet med henne, hadde den andre sneket seg inn i eneboligen. Her tok han med seg ei veske som hang på gelenderet. Før Jenny og den andre gikk ut var han ute igjen, med veska.

Naboen til Jenny så derimot mannen. Hun synes oppførselen var rar, og noterte seg nummeret på bilen. Selv om opplevelsen var ubehagelig slapp Jenny Kristiansen heldig fra det. Hun er en ivrig strikker og veska tyvene fikk med seg inneholdt lite annet enn strikketøyet hennes.

Andre har ikke vært så heldige.

Brutalt Flere av ranene har vært så brutale at ofrene risikerer varige mén for resten av livet.

En 84 år gammel mann ligger på sykehus med blant annet flere brudd i ansiktet. Han og kona (78) fikk besøk av ranere i deres hjem i Asker onsdag. De spurte etter vann til å fikse noe på bilen. De tok seg inn i huset deres og overrumplet kvinnen og holdt henne fast. Da ektemannen kom til unnsetning, ble han brutalt slått og dyttet så han besvimte.

- Etter forholdene har de det bra. Pappa kommer seg stadig. Han er en gammel militærmann, en sterk og gammel kar, sier dattera Lena Stavem, som retter en stor takk til støtteapparatet som hjelper dem gjennom den sjokkerende hendelsen.

Redd Hun sier hele familien er preget av det som skjedde, men er glade noen er tatt for det brutale ranet.

- Moren min er veldig redd etter det som skjedde. At noen er tatt og at det får konsekvenser vil forhåpentlig hjelpe henne over tid, sier hun, og opplyser at foreldrene blir utstyrt med voldsalarm etter dramaet.

Stavem synes det er grusomt å tenke på at personer kan oppsøke eldre, rane og slå dem på denne måten.

- Vi bor i et fantastisk land. Det er forferdelig å tenke på andre kan komme å ødelegge dette, sier dattera, som håper gjerningsmennene blir dømt og sendt hjem til Romania for å sone der.

I VARETEKT: Fire menn og én kvinne ble varetektsfengslet i Tønsberg tingrett i dag. Her fanges de av et overvåkningskamera kort tid før pågripelsen. Foto: Lasse Ljung/Nyhetsfoto
I VARETEKT: Fire menn og én kvinne ble varetektsfengslet i Tønsberg tingrett i dag. Her fanges de av et overvåkningskamera kort tid før pågripelsen. Foto: Lasse Ljung/Nyhetsfoto Vis mer