Nattarbeid og lange arbeidsøkter er farlig

Øker faren for ulykker og helseproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lange arbeidsdager, natt- og skiftarbeid øker faren for ulykker betydelig og øker risikoen for helseproblemer, viser et prosjekt fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Rapporten «Arbeidstid og helse» viser at lange arbeidsdager øker risikoen for ulykker betydelig. Arbeidsdager på over åtte timer gir en økt risiko for ulykker med 50 prosent, og med 100 prosent når arbeidsdagen overstiger tolv timer, skriver Aftenposten.

Lange arbeidsdager øker dessuten risikoen for psykiske plager, blant annet stress, og gir trolig høyere sannsynlighet for muskel- og skjelettplager og hjerte- og karsykdommer.

Natt- og skiftarbeid øker også risikoen for ulykker, og gir dessuten økt risiko for søvnforstyrrelser og nedsatt yteevne. Videre øker natt- og skiftarbeid risikoen for hjerte- og karsykdommer og psykiske plager. Dessuten økes også trolig risikoen for mage- og tarmproblemer, enkelte kreftformer, spontanabort, for tidlig fødsel og nedsatt fruktbarhet som følge av natt- og skiftarbeid.

- Det er ikke uten grunn at mange av de store ulykkene i vår historie, som Titanic og Exxon Valdez, har skjedd om natten. Og når nattarbeid kombineres med lange vakter, slik det ikke minst skjer i helsesektoren, så går risikoen til værs, sier en av de seks forskerne bak prosjektet, Anthony S. Wagstaff.

Morgenfugler har større problemer med å tilpasse seg nattarbeid og skiftende arbeidstider enn B-mennesker. Ifølge forskerne hjelper det å sørge for tilstrekkelig hvile mellom vaktene, og å kunne ta en høneblund på lange vakter. For skiftarbeidere gir det langt mindre søvnforstyrrelser når turnusen går med klokken i stedet for mot.

(NTB)