Nattas aller gladeste gutt

- Jeg er veldig glad og lettet. Vi har vist at vi kan gjenreise Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Morten Strand

Det sa Ap-leder Jens Stoltenberg til Dagbladet i natt etter et valgresultat som virket uoppnåelig for noen uker siden: 26,5 prosent. Et hardt prøvet parti og en fersk partileder kunne endelig juble.

I dag tar Stoltenberg fatt på en langt tyngre oppgave: Han skal skrive minnetale over sin gode venn Anna Lindh som ble brutalt myrdet onsdag i forrige uke.

- Sorg og glede

- Det har vært ei helt uvirkelig uke, med både sorg og glede. Og det er fortsatt helt uvirkelig, sier Stoltenberg.

- Klarer du å glede deg over det positive valgresultatet i denne situasjonen?

- Ja, jeg gleder meg over det. For jeg vet at var det noe Anna mente var viktig, var det med all kraft å slåss for de sosialdemokratiske ideene. Hun var en som utrettelig sloss for disse ideene.

- Derfor blir det meningsfullt å glede seg over valgresultatet. Hun ville også gledet seg over det, sier Stoltenberg.

De siste ukene har vært en maraton med valgmøter, TV-dueller og stands. Den forferdelige nyheten om knivstikkingen og Anna Lindhs bortgang, så en kraftanstrengelse med programlederdebatter i to kanaler. Og selve spenningen. Valget og resultatet.

Nå kaster Stoltenberg jakka, og slapper av med sine nærmeste medarbeidere før han skal hjem. Lykkelig over at det var MMI som traff best med målingene, gir han Dagbladets utsendte en klem. Full av energi er han i gang med å gestikulere og forklare hva valgresultatet betyr.

- Vi er det ubestridt største partiet i landet. Vi drar fra de andre, vi er dobbelt så store som SV. Vi er omtrent ti prosent større enn Frp, sier Jens Stoltenberg.

- Lenge var de større enn oss på målingene. Vi vinner Trondheim, der gjør vi et brakvalg, og vi beholder Tromsø. I Bergen er det uklart. Det er synd hvis vi ikke vinner Oslo, men der gjør vi det klart bedre enn sist og blir største parti. Så vi har mye å glede oss over. Men dette er bare en god start, understreket Stoltenberg.

- Ingen garanti

- Det er ingen garanti for at framgangen lykkes. Men dette valgresultatet viser at det nytter, vi kan få det til, sier han.

Han sier det krever hardt arbeid å nå det egentlige målet: å gjøre Ap så stort at det kan ta regjeringsmakt. Nå fester Stoltenberg blikket på 2005.

Det var i november i fjor at Stoltenberg overtok som leder av et kriserammet og splittet parti. Nå framstår partiet som samlet.

På kort tid er interne krangler og fløyer gjort til historie. Det understreker Ap-folk fra flere tidligere «leirer» i partiet.

- Min viktigste jobb har vært å bidra til at et samlet Ap kan slåss for å videreføre de sosialdemokratiske fellesskapsløsningene. Ap er fortsatt et parti preget av mangfold, de gjelder for debatten om EU. Men vi er et samlet parti. Jeg føler nå at vi lykkes med starten av gjenreisningen av Ap. Det gleder meg. Men dette er ikke bare min innsats, det er lagarbeid, sier han.

Det var også en bedre stemning i Folkets Hus enn på mange år.

Hyllet som helt

Stoltenberg ble hyllet som en helt da han ankom valgvaken i går kveld.

I år har partiet gjennomført en valgkamp uten interne krangler, ordføreroppgjør eller reklameflauser. Prognosene viste langt bedre resultat enn mange av målingene like før valget. Gode enkeltresultater tikket inn.

- Ingen problemer

Derfor ble det plutselig mye å glede seg over for et hardt prøvet parti.

- Vi er et samlet parti. Vi har ingen interne problemer, sier nestleder Hill-Marta Solberg.

GRATULERER: Jens Stoltenberg var i humør da han gratulerte Sp-leder Åslaug Haga med et godt valg.