Nattas helt

Da raset kom reddet Susanne Kaland (14) sine tre småsøsken, før hun varslet naboer slik at de kom seg i sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Susanne Kaland måtte ta imot søsknene sine da rekkehuset familien bor i ble ødelagt etter raset i Hatlestad Terrasse i Fana natt til onsdag.

Fra andre etasje slapp moren Helen de tre yngste barna på sju, fire og tre år ned til Susanne på terrassen i første etasje. Hun hadde knust ei rute i kjelleren og klatret ut da hun ikke fikk opp kjellerdøra. Der sto hun klar da moren måtte redde barna ut vinduet. Susanne tok hånd om de to yngste og løp for å varsle naboene. Hun tenkte først på Noel Svendsen i rekka nedenfor.

-  Jeg tenkte på henne fordi hun har barn i magen, forteller Susanne til Dagbladet.

I sikkerhet

Noel hadde hørt bråk, og gikk ut for å se, intetanende om ulykken oppe i nabolaget. Susanne og de to søsknene kom løpende og fortalte om hva som hadde skjedd.

-  Det var veldig snilt av henne å tenke på meg. Jeg skjønner ikke at hun klarte det i kaoset, sier Noel Svendsen (32).

Noel varslet mannen sin, som igjen varslet andre naboer. Både Susanne, moren og småsøsknene kom seg i sikkerhet i Osveien like ved, der redningsmannskapet sto klare. Dit kom også Noel og familien. Siden har de bodd på Bergen Airport Hotell, der mange evakuerte er midlertidig innlosjert.

Susanne har fått masse ros etter den dramatiske natta.

-  Jeg har fått masse meldinger og telefoner fra venner som sier de er glade for at jeg lever og at de er glade i meg. Mange venner, naboer, journalister og venner av mamma har skrytt til meg.

Ble skadd

Susanne tråkket på spiker og glass mens hun famlet rundt i bekmørket. I går fikk hun et par krykker sendt opp på hotellet.

-  Noen blodårer i hælen er røket, og jeg har gått på tærne, slik at jeg har fått gnagsår. Bilen til familien ble også tatt av raset. I går var familien hos Falken og tok en titt på den.

-  Det var et lite sjokk, sier hun og viser Dagbladet bilder av det sammenklemte vraket.

14-åringen har ikke tenkt å la den skadde foten ødelegge for henne i dagene som kommer.-  Jeg har lyst å gå ut med vennene mine på fredag og leve som vanlig, selv om jeg går på krykker.

Men en ting tenker hun på:-  Jeg håper katten vår, Missi, fortsatt er der og har det bra.

<!--BTEK0--> HELT: Susanne Kaland (14) holdt hodet kaldt da hun måtte redde søsknene sine ut av det rasrammede rekkehuset. I går fikk hun både møtt venner og kommunisert med dem via Internett fra Bergen Airport Hotell. Foto: Bjørn Langsem<!--/BTEK0-->