Nattas nedbør kan gi ny storflom

Flomekspertere frykter at nye regnskyll i natt kan forverre flommen som allerede har ført til skader for flere titalls millioner på Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flommen på Østlandet avtar nå i mindre og mellomstore vassdrag, men NVE frykter ny storflom når nedbøren setter inn på nytt igjen i natt. De neste to døgnene er det meldt opptil 35 millimeter regn nord for Oslo.

- Vannet vil stige, men det vil neppe stige dramatisk, sier Turid Anne Drageset ved flomvarslingstjenesten i Norges Vassdrags- og Elektrisitetsverk (NVE) til Dagbladet.no

Det er nå stor flom, det vil si en såkalt tiårsflom i flere vassdrag på Østlandet, og vannstanden forventes å holde seg eller stige. Men NVE frykter ikke at det skal bli såkalt ekstrem flom, «hundreårsflommen».

- Nei, da skal det regne lenge og mye, sier Drageset.

Hun mener det er vanskelig å si noe om hvor vannet vil stige siden det ennå er usikkert hvor regnet vil treffe hardest.

I beredskap

Beredskapsavdelingen til fylkesmannen i Oslo og Akershus står klar, men har ikke satt igang stormobilisering.

- Kommunene rapporterer nå inn skaderapporter til oss. Vi har døgnvakt og vurderer situasjonen fortløpende, sier avdelingsdirektør Johan Løberg Tofte til Dagbladet.no.

16 til 25 millioner

Skademeldingene strømmer nå inn til forsikringsselskapene, som har begynt arbeidet med å samordne oppgjøret. Hittil i dag er det meldt inn 300 skader, for det meste oversvømte kjellere.

- Sannsynligvis vil det komme 100-200 til. Utbetalingene kan være på alt fra noen få tusen til godt over 100 000, men snittet kan lett bli 40 til 50 000, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon til Dagbladet.no.

Dermed kan flommen allerde ha ført til skader på mellom 16 til 25 millioner. Og i natt setter værgudene inn på nytt.

- Blir det storflom snakker vi om helt andre skader. Værmeldingen for de kommende dagene er ikke lystelig lesning, sier Haakonsen.