- Nattjobbing bør bli forbudt

STAVANGER (Dagbladet): - Nattjobbing er helsefarlig og bør helst ikke forekomme, mener den svenske professoren Torbjörn Åkerstedt. Nå vil oljearbeiderne ha lavere pensjonsalder for utslitte offshore-ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nattarbeid burde vært forbudt, eller i det minste begrenset mest mulig. Mennesket er ikke laget for å være aktive om natta og sove om dagen, sier Åkerstedt.

Han er professor ved den svenske statens Institutt for psykososial miljømedisin, og en av verdens ledende forskere på skiftarbeid.

Han sitter på forskning som viser at nattarbeidere får økt risiko for kroniske søvnproblemer, hjertelidelser, mage- og tarmsykdommer og andre plager.

Verre med årene

En nattarbeider må regne med å miste to-tre timer søvn hver natt, fordi kroppen kommer i ulage. Helsefaren blir større jo lengre skiftene er, og jo mindre hviletid man får mellom slagene. Og det blir verre med årene.

- Alle som er over 45 år og jobber nattskift bør få rett til å gå over i dagarbeid, mener professoren.

Han fikk gehør for sitt foredrag for Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) i går. OFS kjemper for å begrense nattjobbingen i Nordsjøen.

- Vi vil ha en forståelse for at det ikke skal jobbes 16-timersskift, og at hviletida mellom skiftene blir forlenget. Og pensjonsalderen for skiftarbeidere må senkes til 57- 62 år, sier Tarjei Lodden i OFS.

Tsjernobyl

Professor Åkerstedt mener at nattarbeid ikke bare er helsefarlig. Skiftarbeid medfører også en økt sikkerhetsrisiko, og har resultert i ulykker som Tsjernobyl og Exxon Valdes.

- De tekniske feilene var enkle. Årsaken til at de ble katastrofer, var at folk var trøtte og ikke tok de riktige avgjørelsene, sier Torbjörn Åkerstedt.