TILSTÅR SKYTING: 30-åringen som brukte pistol under masseslagsmålet på Mona Lisa natt til søndag har bekreftet i et fyldig politiavhør at han skjøt, men hevder det skjedde i nødverge da han og hans kamerat ble angrepet av en rekke kjente gjengkriminelle. Foto: NTB SCANPIX /  POLITIET
TILSTÅR SKYTING: 30-åringen som brukte pistol under masseslagsmålet på Mona Lisa natt til søndag har bekreftet i et fyldig politiavhør at han skjøt, men hevder det skjedde i nødverge da han og hans kamerat ble angrepet av en rekke kjente gjengkriminelle. Foto: NTB SCANPIX / POLITIETVis mer

Nattklubb-skytingen i Oslo: - Skjøt i nødverge

Gjengmann (30) bekrefter å ha brukt pistol natt til søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det 30 år gamle tidligere Young Guns-medlemmet som er siktet etter skytingen og masseslagsmålet på utestedet Mona Lisa natt til søndag, ble i ettermiddag besluttet varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud.

- Dette er en alvorlig og omfattende sak med mange impliserte, skriver Oslo tingrett i kjennelsen.

Mannen samtykket selv til fengslingen.

- Jeg ønsker å gi politiet fred og ro så de kan gjøre jobben sin, sa mannen i fengslingsmøtet.

Under klappjakten på gjerningsmenn etter skytedramaet var det 30-åringen som selv meldte seg for politiet og påviste pistolen han hadde brukt. 30-åringen ba i dag om å få varetektsplass et annet sted enn i Oslo fengsel, i frykt for at han kan ha fiender også på innsiden av murene.

- Det er for å unngå nye konfrontasjoner i fengselet, sa siktede.

Under fengslingsmøtet i ettermiddag var rettslokalet voktet av flere politipatruljer i tillegg til en rekke sivilkledde politifolk.

- Selvforsvar I fengslingsmøte kom det fram at 30-åringen hevder at han løsnet skudd i nødverge, da en straffedømt kamerat (27) han kom til Mona Lisa sammen med, ble angrepet av en rekke personer. 27-åringen skal blant annet ha blitt skadd av et knust ølglass i ansiktet og var kraftig forslått da han ble pågrepet av politiet.

30-åringen er nå siktet for forsøk på legemsbeskadigelse med skytevåpen og for å ha båret pistolen på offentlig sted, men han erkjenner bare det siste.

Politiet vurderer på sin side å utvide siktelsen til drapsforsøk

- Han hevder at han han handlet i nødverge for å komme seg ut av situasjonen, men etterforskningen vil vise om det er riktig eller om han forsøkte å ramme en eller flere personer, sier politiadvokat Ane Evang ved Seksjon for organisert kriminalitet, til Dagbladet.

Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, var skuddene svært nære ved å treffe en navngitt Young Guns-mann (30) som sto ved inngangspartiet.

Referatforbudet som vanligvis gjelder under fengslingsmøtet ble opphevet av retten.

Bråkmaker Dagbladet kjenner til at pistolmannen i over ett år har vært regnet som det verste uromomentet i hele gjengmiljøet, og politiet har fulgt opp mannen svært tett i denne perioden. 30-åringen er tidligere dømt for blant annet kidnapping, vold og grove ran.

30-åringen var tidligere medlem av Young Guns, men skal for omlag to år siden ha blitt kastet ut av gjengen. Han fikk nye kriminelle venner, men skaffet seg et bittert fiendskap med resten av Young Guns.

30-åringen reiste i vinter til Pakistan og ble værende i tre måneder, men kom nylig tilbake til Oslo, der konfliktene rundt ham altså blusset opp med full styrke.

- Jeg er redd for Young Guns, og vil ikke ha noe med dem å gjøre, hevdet 30-åringen da han forklarte seg som voldsoffer i en rettssak forrige tirsdag.

Da måtte politispanere i Oslo tinghus gripe inn og bortvise flere straffedømte menn da en rekke Young Guns-medlemmer møtte opp som tilhørere.

Dette er regnet som en opptakt til lørdagens sammenstøt.

Persongalleri fra tre gjengmiljø En rekke av de involverte på Mona Lisa lørdag har tidligere vært involvert i skyteepisoder og andre livsfarlige trefninger i miljøene. 

Natt til søndag skal det ha vært den bevæpnede 30-åringen og hans kamerat (27), en nordmann med venner i blant andre Holmliagjengen, som oppsøkte Mona Lisa - som ligger i en sidegate til Karl Johans gate midt i sentrum.

Ifølge Dagbladets kilder ble stemningen raskt aggressiv da de to  dukket opp. I praksis var da alle de aktive fraksjonene i Oslos gjengmiljøer representert på ett og samme sted - blant andre Young Guns, Holmlia-gjengen (også kjent som Young Bloods) og B-gjengen i tillegg til flere andre kjente kriminelle.

I det kaotiske masseslagsmålet, der enkelte involverte skal ha vært ruset på kokain i tillegg til alkohol, haglet det med bord, stoler, ølglass i tillegg til slag og spark. Ifølge vitner trakk 30-åringen pistolen inne på selve utestedet, mens selve skytinga skjedde ute på gata inn mot inngangspartiet.

NÆRE PÅ: To skudd traff inngangspartiet til restauranten, trolig svært nær noen av de involverte. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
NÆRE PÅ: To skudd traff inngangspartiet til restauranten, trolig svært nær noen av de involverte. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

30-åringen, som altså nekter straffskyld, ba ved pågripelsen politiet om å ta prøver av ham for å få avklart om han brukte rusmidler på tidspunktet for hendelsen. Selv har han forklart at han var helt edru.

- Han har også bedt politiet om å innhente alt av bilder fra overvåkningskameraer og liknende, for å få et mest mulig totalt bilde av hva som skjedde, sier advokat Staff til Dagbladet.
Sammenstøtet kunne raskt ha eskalert utover kvelden. På to andre nattklubber bare noen hundre meter unna satt en rekke andre gjengmedlemmer fra ulike fraksjoner som ifølge Dagbladets kilder ble varslet på telefon om at det brygget opp til bråk på Mona Lisa.

I tilegg til 30-åringen med pistolen ble tre menn pågrepet. Blant dem var en straffedømt 30-åring fra Young Guns - som kan ha vært målet for selve skytinga - og en straffedømt 32-åring tilknyttet B-gjengen som før jul ble siktet i en stor kokainsak kalt «Operasjon Bjørnebær».

Alle unntatt pistolmannen har nå blitt løslatt av politiet, men etterforskningen pågår fortsatt for fullt.

Fersk dom i konflikten Bakgrunnen for at 30-åringen var i vitneboksen som fornærmet i forrige uke, var at han i august i fjor ble overfalt utenfor sin egen bolig av to maskerte og bevæpnede menn iført skuddsikre vester. Angriperne truet med pistol og slo ham med brekkjern blant annet i hodet.

I retten forklarte den tiltalte Young Guns-mannen (28) seg om deler av konflikten med 30-åringen.

«Tiltalte forklarte videre at han har kjent fornærmede [30-åringen] i noen år, siden 2011. De var i samme vennekrets, men på et tidspunkt begynte det å skjære seg mellom dem. Også en venn av ham hadde kranglet med [30-åringen]. Han var også en gang blitt advart av en venn mot å møte [30-åringen]. Den aktuelle natten hadde han på seg joggebukse, skuddsikker vest, hettejakke og arbeidshansker. Han husket at han til politiet forklarte at han pleide å ha på seg skuddsikker vest når han dro til byen. Dette hadde også sammenheng med den trusselen han følte fra [30-åringen]. Det hadde vært flere episoder mellom dem. Blant annet hadde [30-åringen] snakket ham inn i en ranssak for ca. to år siden», heter det i dommen.

28-åringen ble i går dømt til ett år og seks måneders fengsel (som fellesstraff inkludert en tidligere betinget dom).

Ranssaken tiltalte refererte til, er etter det Dagbladet forstår det såkalte Burka-ranet på Vestli i Oslo 8. august 2013, der 30-åringen en periode var siktet for heleri fordi ransutbytte lå i boden hans. En mann fra gjengmiljøet Furuset Bad Boys var medsiktet i saken.

I tillegg til konflikten med sine tidligere venner i Young Guns, har 30-åringen pådratt seg fiender også i andre miljøer, konfliktlinjer som det siste året har blitt knyttet til flere voldelige sammenstøt som ikke har blitt oppklart.

Nulltoleranse for skyting Hendelsen er den første skyteepisoden i sentrumsgatene på mange år, og politiets gjengeksperter setter nå alt inn på å unngå hevnangrep.

- Nå har de overtrådt en grense som vi over lang tid har gitt helt krystallklar beskjed om, og som de aktuelle mennene er fullstendig klar over hvor går. Skyting i det offentlige rom aksepteres overhodet ikke. Dette vil medføre tiltak som de involverte raskt vil merke, sier politioverbetjent Torstein Holand, leder for avdelingen Spesielle Operasjoner (SO).

Etter lignende hendelser tidligere har gjengekspertene i politiet gått til omfattende ransakinger eller husbesøk på flere titalls adreser, lavere terskel for pågripelser, «fotfølging» av nøkkelpersoner og ileggelse av «portforbud» i Oslo sentrum for enkelte av de mest festglade gjengmedlemmene. Politiet vil ikke kommentere hvilke deler av verktøykassa som blir tatt i bruk denne uka. 

Gjennom blant annet videoopptak og spaning kjenner politiet trolig identiteten til de fleste involverte i masseslagsmålene.

- Selv om konstellasjonene i disse miljøene til tider kan se uoversiktlige ut, som under hendelsen natt til søndag, har mannskapene våre den nødvendige miljøkunnskapen til å håndtere dette, understreker politiinspektør Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet, overfor Dagbladet.

Politiet vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om hvilke miljøer og konflikter skytingen knyttes til.

• Har du opplysninger om gjengmiljøene? Kontakt journalisten på telefon 412 15 090 eller epost hkl a dagbladet.no

PÅGREPET: Også disse mennene, en 32-åring med bånd til B-gjengen (t.v.) og en Young Guns-mann (30), ble tatt av politiet etter masseslagsmålet. Det er ikke lenger uttalt fiendskap mellom Young Guns og B-gjengen, og de to skal ha vært på samme fest lørdag.
PÅGREPET: Også disse mennene, en 32-åring med bånd til B-gjengen (t.v.) og en Young Guns-mann (30), ble tatt av politiet etter masseslagsmålet. Det er ikke lenger uttalt fiendskap mellom Young Guns og B-gjengen, og de to skal ha vært på samme fest lørdag. Vis mer