FBI bekreftet søndag kveld at Omar Mir Seddique Mateen er gjerningsmannen etter at 50 mennesker ble drept på homoklubben Pulse. Dette bildet er tatt av Omar da han gikk på videregående.
FBI bekreftet søndag kveld at Omar Mir Seddique Mateen er gjerningsmannen etter at 50 mennesker ble drept på homoklubben Pulse. Dette bildet er tatt av Omar da han gikk på videregående.Vis mer

Nattklubbskytterens far har støttet Taliban i eget TV-program

- Taliban blir mektigere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Faren til Omar Mateen, Seddique Mateen, har støttet Taliban og fordømt pakistanske myndigheter, ifølge avisa Washington Post.

Avisa skriver at han i et TV-program kalt «Durand Jirga Show» snakker om en rekke politiske temaer. Programmet blir kringkastet i California på en kanal kalt «Payam-e-Afghan».

FBI bekreftet søndag kveld at Omar Mir Seddique Mateen er gjerningsmannen etter at 50 mennesker ble drept på homoklubben Pulse i Orlando, Florida.

Beordret arrestasjon

I en av videoene som er lagt ut på en YouTube-kanal med samme navn som faren, uttrykker Omars far takknemlighet overfor Taliban i Afghanistan og fordømmer pakistanske myndigheter.

- Våre brødre i Waziristan og våre krigerbrødre i Taliban-bevegelsen blir mektigere, sier Seddique i videoen ifølge avisa.

Bare timer før hans sønn begynte å skyte på homoklubben i Orlando, publiserte faren et innlegg på Facebook-sida si. I dette innlegget, kan det se ut som at han gir seg ut for å være Afghanistans president. I innlegget beordrer han også arrestasjon av en rekke politiske personligheter i Afghanistan.

- Ikke politisk motivert

BEKREFTET GJERNINGSMANN: Omar Mateen utpekes som mannen bak massakeren mot nattklubben Pulse. Eks-kona hans sier til Washington Post at det er Mateen på dette bildet, som er hentet fra mannens Myspace-konto. 
BEKREFTET GJERNINGSMANN: Omar Mateen utpekes som mannen bak massakeren mot nattklubben Pulse. Eks-kona hans sier til Washington Post at det er Mateen på dette bildet, som er hentet fra mannens Myspace-konto.  Vis mer

I et intervju med NBC News sa faren at angrepet ikke var religiøst motivert, og forklarte at Omar hadde blitt svært sint da han så to menn kysse.

- Vi unnskylder oss for hele hendelsen. Vi var ikke klar over hva han foretok seg. Vi er like sjokkerte som resten av landet, sa faren, som tror at hendelsen da sønnen så det homofile paret kysse, kan være en årsak til massakren, som er den verste masseskytingen i amerikansk historie, og den 173. masseskytingen så langt i 2016 i USA.

Etterforsket to ganger av FBI

Massakren etterforskes nå av det føderale politiet FBI. De har ennå ikke gitt et klart motiv for skytingen, men etterforsker massakren som mulig terror. FBI opplyste på en pressekonferanse at dette er et av de viktigste momentene videre.

ETTERFORSKET: I kveld kom det føderale politiet FBI med en oppdatering om mannen, hvor det kom fram at mannen har vært under etterforskning av FBI to ganger for mulige bånd til kjente terrorister. Foto: REUTERS / Kevin Kolczynski / NTB Scanpix
ETTERFORSKET: I kveld kom det føderale politiet FBI med en oppdatering om mannen, hvor det kom fram at mannen har vært under etterforskning av FBI to ganger for mulige bånd til kjente terrorister. Foto: REUTERS / Kevin Kolczynski / NTB Scanpix Vis mer

Den første gangen Omar ble etterforsket, var i 2013. Etter at han ble avhørt da, fant ikke FBI noen grunn til å fortsette etterforskningen, opplyste FBI-agent Ron Hopper.

I 2014 kom han igjen under lupen til FBI, da for mulige bånd til en amerikansk selvmordsbomber. FBI fant imidlertid ut at kontakten hadde vært minimal, og saken ble henlagt.

Samtidig kom det opplysninger om at Mateen kjøpte to lovlige våpen denne uka.

- Hvordan i allverden kunne han få statlig våpenlisens hvis han ble etterforsket for terror? ble Hopper spurt på pressekonferansen.

- Det var ingenting som kunne holde etterforskningen i live, sier Hopper.

Han opplyser at etterforskningen pågår for fullt.

- Sverget trosskap til IS

NBC News melder at Omar ringte nødtelefonen på 911 før skytingen og sverget troskap til IS.

I etterkant har IS' propagandakanal Amaq Agency kommet med påstander om at IS står bak angrepet, og at Mateen var en soldat for IS, skriver blant annet etterretningssiden SITE. De har imidlertid ikke framlagt noe bevis for dette, og flere påpeker at meldingene kommet etter at amerikanske medier skrev at Mateen sverget troskap til IS.

- Han slo meg

Omars ekskone sa at paret møttes på nettet for cirka åtte år siden. Hun flyttet så til Florida for å gifte seg med ham.

Hun sier at ekteskapet fungerte normalt i starten. Men så ble Omar voldelig.

- Han var ikke en stabil person, sier kona til Washington Post.

- Han slo meg. Han kunne komme hjem å banke meg opp fordi jeg ikke var ferdig med å vaske tøy eller liknende ting, sier hun.

Ekteskapet endte i juli 2011, to år etter paret giftet seg.