ANTATT GJERNINGSMANN: Omar Mateen utpekes som mannen bak massakeren mot nattklubben Pulse. Eks-kona hans sier til Washington Post at det er Mateen på dette bildet, som er hentet fra mannens Myspace-konto. 
ANTATT GJERNINGSMANN: Omar Mateen utpekes som mannen bak massakeren mot nattklubben Pulse. Eks-kona hans sier til Washington Post at det er Mateen på dette bildet, som er hentet fra mannens Myspace-konto. Vis mer

Nattklubbskytterens far sier sønnen ikke var motivert av religion: - Han så to menn kysse og ble veldig sint

50 drept i massakre i Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge flere amerikanske medier er det Omar Mir Seddique Mateen (29) som står bak massakren på homoklubben Pulse natt til søndag. Kongressmedlem for Florida, Alan Grayson, sier de har identifisert skytteren som Omar Mateen.

50 personer er drept og 53 skadd, noe som gjør det til den verste masseskytingen i amerikansk historie.

En talsmann for det føderale politiet FBI sier imidlertid at de ikke har gjort en sikker identifisering av skytteren, og ønsker foreløpig ikke å bekrefte om det var Omar Mateen.

Så menn kysse

Den amerikanske TV-kanalen NBC News har snakket med mannnens far, som sier han er sjokkert over nyhetene.

- Dette har ikke noe med religion å gjøre.

Videre sier han at sønnen skal ha blitt rasende etter å ha sett to menn kysse i Miami for et par måneder siden, og tror dette kan ha vært en årsak til massakren.

- Vi var i Miami sentrum. Folk spilte musikk og han så to menn som kysset foran hans barn og kone og ble veldig sint. De kysset og tok på hverandre og han sa «Se på det. De gjør det foran sønnen min». Og så var vi på herretoalett og menn kysset hverandre, sier faren.

- Vi vil beklage for hele hendelsen. Vi var ikke klar over noen av hans handliger. Vi er i likhet med resten av landet, i sjokk, sier han.

Massakren etterforskes nå av det føderale politiet FBI. De har ennå ikke gitt et klart motiv for skytingen, men etterforsker massakren som mulig terror. FBI opplyste på en pressekonferanse at dette er et av de viktigste momentene videre.

I SJOKK: Orlando-ordfører Buddy Dyer holdt en presskonferanse i ettermiddag. Der opplyste han at 50 personer ble drept i massakren. Foto: AP Photo/Phelan M. Ebenhack/NTB scanpix
I SJOKK: Orlando-ordfører Buddy Dyer holdt en presskonferanse i ettermiddag. Der opplyste han at 50 personer ble drept i massakren. Foto: AP Photo/Phelan M. Ebenhack/NTB scanpix Vis mer

Skal ha vært etterforsket

Terroristen begynte å skyte rundt seg i to-tida i natt, lokal tid. I femtida ble han drept i skuddvekslinger med et SWAT-team.

Ifølge amerikanske medier skal den antatte 29 år gamle gjerningsmannen være av afghansk opprinnelse, men har amerikansk statsborgerskap. Ifølge flere medier er han født i USA. Han er fra Port Saint Lucie i Florida.

Det er imidlertid kommet motstridende rapporter om Mateens bakgrunn. Kongressmedlem Peter King, som sitter i antiterrorkomiteen i kongressen, sier til CNN at hans kilder sier at Mateen er fra Afghanistan og at han skal ha hatt våpentrening.

Han ønsker ikke å kommentere om mannen hadde bånd til Taliban.

En etterretningskilde sier til nettstedet The Daily Beast at Omar Mateen har vært under etterforskningen av FBI. Ifølge ham ble han en «person av interesse» for byrået i både 2013 og 2014. Saken ble imidlertid avsluttet etter at FBI ikke fant noe på ham.

- Han er et kjent person. Han har vært på radaren før, sier han.

FBI.agent Ron Hopper sa på en pressekonferanse at Mateen kan hat hatt sympatier med ekstrem islamisme. Daily Beasts kilde sier det ikke er noen indikasjoner på at han hadde direkte bånd til IS. .

Automatvåpen

Politisjef John Mina opplyste at mannen brukte et håndvåpen og et AR-15 automatvåpen. Han brukte et ukjent antall magasin, men han brukte flere, sier Mina.

Mina sier at det hele startet utenfor klubben, og at tre politibetjenter konfronterte gjerningsmannen der. Han gikk så inn på nattklubben, hvor han skjøt rundt seg og tok et stort antall gisler. Etter tre timer stormet politiet utestedet, og terroristen ble skutt og drept.