Nattoget fra Stavanger fast i snøstormen

Passasjerene får ulltepper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nattoget med 115 passasjerer har kjørt seg fast i snødrivene på Jæren under stormen som herjer på Sørvestlandet.

NSB forsøkte utover natt til lørdag å få fram et diesellokomotiv for å trekke toget fram til en stasjon, men snøværet har gjort det vanskelig.

Ved 02-tiden ble det satt inn brøytebil for å åpne vei fram til stedet ved Vigrestad der nattoget står fast, og to busser står klar til å ta imot passasjerene, ifølge NRK.

Kommunikasjonsrådgiver i NSB, Håkon Myhre, sier at passasjerene etter forholdene har det bra, og at de har fått ulltepper til å varme seg etter hvert som temperaturen i vognene synker siden strømmen er gått.

500 biler fast Rundt 500 biler satt fast på E39 mellom Bue og Ålgård, og politiet arbeidet med å åpne ett kjørefelt slik at det kunne åpnes for kolonnekjøring.

Også 17 passasjerer på en ekspressbuss fra Oslo til Stavanger måtte forberede seg på en natt i snøkaoset etter at bussen hadde kjørt seg fast på E39 ved Kyllingstad nær Ålgård.

Vogntog sperret veien, og brøytemannskapene får ikke ryddet bort snøen eller hjulpet bilene løs.

- Bussen gynger veldig i vinden. Stemningen om bord er naturligvis noe laber, men etter forholdene grei. Vi har det varmt, og vi har drikke, sier Kari Egelandsdal.

Hun forteller at folk fra andre biler som står fast, kommer til bussen for å gå på do eller for å varme seg. Blant bilene som satt fast, var en hestetransport med rundt 15 hester.

E39 stengt Politiet besluttet i 22-tiden å stenge E39 på hele strekningen mellom Ålgård og Helleland i Eigersund. Mye snø, kraftig vind og fastkjørte vogntog gjorde det umulig å holde den åpen, skriver Aftenbladet.

Trailere på vei sørover er snudd og har vendt tilbake til Sandnes, mens politiet stanser alle som vil nordover ved Krossmoen og Vikeså.

Fredag kveld var til sammen 29 veier i Rogaland stengt på grunn av uvær og vanskelige kjøreforhold. Blant de stengte strekningene er ferjesambandet Mortavika-Arsvågen på E39. Mange veier rundt Hå og Bjerkreim var også stengt.

Fraråder Statens vegvesen fraråder folk å bruke omkjøringsmulighetene på riksvei 42 og riksvei 44 på grunn av uvær og snøfokk.

- Det anbefales ikke å ferdes i området på grunn av svært redusert sikt med prognose om forverring i værsituasjonen, opplyser Statens vegvesen.

- Det handler rett og slett om folks sikkerhet, sier vaktoperatør Jan Rune Presttun i veivesenet til Stavanger Aftenblad.

- Det er vinden som gjør at vi holder veiene stengt. Snøen fokker seg og fører til at biler fort kan kjøre seg fast, sier Presttun som minnet om at vinden skulle øke i styrke utover natt til lørdag.

Storm inn i Agder Meteorologisk institutt melder om liten og til dels full storm i Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Trøndelag. Ved Lindesnes har det vært orkan i kastene.

Nedbørsfronten kom inn over Kristiansand-området etter midnatt og fortsatte mot Aust-Agder, der det er ventet 40 centimeter snø.

En rekke veier andre veier er også stengt, blant annet over Hardangervidda, Fra Tyinkrysset til Årdal og over Vikafjellet.

(NTB)