Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nattpizzaen ei brannfelle

Brannvesenet rykker stadig oftere til pizzabranner. Ungdomsfyll og nattmat er en særdeles dårlig, og svært farlig kombinasjon.

SLIK KAN DET GÅ:: I de verste tilfellene utvikler nattmatlaging etter fest dødsfeller. Det bekymrer brannvesenet. Her fra en brann i slutten av juni
 på Alnabru i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SLIK KAN DET GÅ:: I de verste tilfellene utvikler nattmatlaging etter fest dødsfeller. Det bekymrer brannvesenet. Her fra en brann i slutten av juni på Alnabru i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Stadig flere ungdommer sovner fra maten på komfyren etter fest. Det bekymrer brann- og redningsetaten i Oslo kommune, som ofte rykker ut for å redde ungdommen fra svidde grandiosarester og røykfylte leiligheter. 

- Vi har opplevd en økning i antall hendelser knyttet til pizzabranner de siste årene, mange av disse er i forbindelse med alkohol. I 2008 registrerte vi 278 hendelser knyttet til tørrkokt kjele, men tallet har steget til 358 i fjor, og bare hittil i år har vi registrert 155 hendelser, forklarer informsajonsleder Ida Løfsgaard Kojedahl.

Studentene er verst Tørrkokt kjele er betegnelsen på mat forberedt på komfyren som begynner å brenne, som oftest er dette pizzaer som blir liggende for lenge i ovnen. Det er bare en knapp uke siden sist brannvesenet måtte rykke ut å hjelpe en person som hadde fått i seg mye røyk etter å ha svidd en pizza.

Beboeren ringte selv inn og varslet brannvesenet, men Løfsgaard Kojedahl forteller at det som regel er naboer som må melde fra om tørrkok og svidd pizza, siden personen selv har sovnet fra maten. 

- Som oftest er dette snakk om yngre mennesker som kommer hjem fra fest. Vi rykker svært ofte ut på studenthjemmene for å hjelpe til med svidde pizzaer og andre typer nattmat som blir glemt i ovnen, sier hun.

Iphonen distraherer Hvorfor studentene glemmer maten, er usikkert, men Løfsgaard Kojedahl har et par teorier.

- Er det ikke alkohol i bildet, er det flere andre ting i hverdagen som lett kan distrahere.

Spesielt iPhoner og datamaskiner fører til uoppmerksomhet under matlaging.

På Anker studentbolig er det lenge siden en student har blitt vekket av at brannvesenet slukker pizzabrannen som har oppstått, men beboer Camilla Meyer-Wold (19) tar ingen sjanser.

- Jeg kjenner flere som har sovnet fra grandisen, og det er skummelt å tenke på, men jeg har bestemt meg for at ingen får nærme seg komfyren min på fest, sier hun. 

Frykter konsekvensene I de verste tilfellene omkommer flere personer i pizzabranner. Ståle Fjellberg i Sør-Rogaland brannvesen mener folk bør gå til innkjøp av komfyrvakter for å unngå fatale konsekvenser.

PASSER PÅ: - Ingen nærmer seg ovnen etter fest når jeg passer på, sier studenten Camilla Meyer-Woll (19). Likevel er hun glad for at alle leilighetene i Anker studentbolig har røykvarslere installert. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
PASSER PÅ: - Ingen nærmer seg ovnen etter fest når jeg passer på, sier studenten Camilla Meyer-Woll (19). Likevel er hun glad for at alle leilighetene i Anker studentbolig har røykvarslere installert. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Nattmatsproblematikken er velkjent i brannvesenet, og flere dødsbranner har oppstått på grunn av dette, sier han.

Brannvernforeningen jobber for tiden med en kartlegging som viser forholdet mellom alkohol og brann. Informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar, mener man ved alle omstendigheter bør unngå å lage nattmat i beruset tilstand.

- Men om man likevel går i gang med å tilberede mat på komfyren; ikke sett deg godt til rette på sofaen i påvente av at maten skal bli ferdig. Det øker risikoen for at du sovner, og i verste fall ikke våkner igjen, sier Skaar.