Natur og Ungdom og Greenpeace tapte klimasøksmålet

Høyesterett forkaster anken i søksmålet som Natur og Ungdom og Greenpeace har anlagt mot staten for tildelinger av letelisenser for olje i Barentshavet sørøst.

FORKASTET: Miljøaktivister landet over beit negler fram til tirsdag. Like før klokka 11.00 falt Høyesteretts dom i det mye omtalte klimasøksmålet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
FORKASTET: Miljøaktivister landet over beit negler fram til tirsdag. Like før klokka 11.00 falt Høyesteretts dom i det mye omtalte klimasøksmålet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Det ble klart da landets øverste dommere avsa den historiske dommen tirsdag formiddag.

Høyesterett kom til at staten ikke brøt Grunnlovens paragraf 112, den såkalte miljøparagrafen, da den i 2016 tildelte lisenser for oljeboring.

- Høyesterett kan ikke se at det er gjort saksbehandlingsfeil. Vedtaket om å åpne Barentshavet sørøst er dermed ikke ugyldig, konkluderte førstvoterende dommer Borgar Høgetveit Berg.

Han fikk støtte av et flertall av dommerne.

Fire dommere tok dissens. Mindretallet kom til at åpningen burde vurderes på nytt fordi mulige framtidige globale utslipp av klimagasser ikke ble vurdert i konsekvensutredningen.

SKUFFET: Natur og Ungdom og Greenpeace reagerer med sorg og sinne på Høyesteretts avgjørelse om å forkaste anken i klimasøksmålet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
SKUFFET: Natur og Ungdom og Greenpeace reagerer med sorg og sinne på Høyesteretts avgjørelse om å forkaste anken i klimasøksmålet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Natur og Ungdom og Greenpeace, med støtte fra Naturvernforbundet og Besteforeldrenes Klimaaksjon, mente i søksmålet at Norge ikke kan pumpe opp mer olje fra havbunnen dersom verden skal unngå dramatiske klimaendringer.

Miljøorganisasjonene mente også at staten, i tillegg til å ha brutt Grunnlovens paragraf 112, har brutt Den europeiske menneskerettskonvensjonens (EMK) paragrafer om rett til liv og rett til privatliv og familieliv.

De fikk heller ikke medhold på dette punkt.

- Svikter dagens unge

Miljøorganisasjonene anser dommen fra Høyesterett som «dypt provoserende», og sier at den viser «null forståelse for alvoret i klimakrisa».

- Høyesterett svikter dagens unge når de gir politikerne makt til å ta fra oss en trygg framtid. Nå forventer jeg at norsk ungdom setter rekord i valgdeltakelse i september, og at alle voksne med snev av samvittighet tenker klima og miljø ved stortingsvalget, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom.

Nå skal miljøorganisasjonene sammen med sine advokater bruke tid på å gå gjennom dommen.

LEDER: Frode Pleym i Greenpeace Norge. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
LEDER: Frode Pleym i Greenpeace Norge. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

- Det er skummelt og absurd at vår rett til et levelig miljø ikke kan brukes til å stoppe det mest miljøskadelige Norge gjør. Flertallet i Høyesterett har sviktet totalt i å vise sin uavhengighet av statlig forvaltning, og hopper frekt bukk over at forskerne sier at klimaet ikke tåler mer olje. Nå må vi vurdere alle muligheter, inkludert en anke til den Europeiske menneskerettighetsdomstolen. Vi kommer tilbake med beskjed om neste steg etter at vi har gransket dommen grundig, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

Bru: - En viktig og grundig dom

Olje- og energiminister Tina Bru synes, på sin side, Høyesteretts dom er viktig og grundig, og er godt fornøyd med a staten har vunnet fram.

- Høyesterett har i dag slått fast at vårt vedtak i 2016 om tildeling av utvinningstillatelser i 23. konsesjonsrunde er gyldig. Vedtaket var i tråd med gjeldende regelverk, og det er ikke i strid verken med Grunnloven § 112 eller internasjonale forpliktelser som Norge har, sier Bru i en pressemelding.

- Dette er en viktig og grundig dom, og vi er godt fornøyd med resultatet. Vi har fått aksept for at regjeringens vedtak var gyldig. Jeg er ikke overrasket, gitt at det var et vedtak som ble støttet av et bredt flertall på Stortinget. Dommen er viktig fordi den slår ring om en langvarig norsk tradisjon hvor vanskelige politiske spørsmål vurderes, debatteres og til slutt avveies av folkevalgte i stortingssalen, fortsetter Bru.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer