Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Natur og Ungdom ønsker større makt til Sametinget

BODØ: Natur og Ungdom krever i en høringsuttalelse til samerettsutvalget at Sametinget får større makt. Natur og Ungdom hevder også at samerettsutvalget ikke har oppfylt sitt mandat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natur og Ungdom mener, i likhet med Den Norske Advokatforening, at samerettsutvalget har unnlatt å ta stilling til det viktigste spørsmålet de skulle svare på, nemlig om samene har eiendomsrett til land og vann i sine områder.

Natur og Ungdom mener at samerettsutvalget må gjøre jobben på ny for å oppfylle mandatet de ble gitt.

I høringsuttalelsen slår Natur og Ungdom ellers fast at de som er kulturelt avhengige av ressursene må ha retten til å forvalte dem.

Organisasjonen mener at norsk forvaltning har spilt fallitt gjennom å påføre det samiske livsgrunnlaget store sår, blant annet gjennom fysiske inngrep som vannkraftutbygging.

Natur og Ungdom mener at Sametinget er den myndighet som har kunnskap og vilje til å sikre langsiktig forvaltning av ressursgrunnlaget for den samiske kulturen.