Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Natur og Ungdom tilbyr Fjellanger retteprogram

Klimaforhandlingene i Buenos Aires 2. - 13. nov. 1998

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet :på nettet har engasjert Silje Schei Tveitdal (24) som uavhengig eksperkommentator under Klima- forhandlingene. Hver dag vil hun sende hjem kommentarer og inntrykk fra Buenos Aires til Dagbladets lesere.

Silje Schei Tveitdal, f.1974, kommer fra Froland og tok artium ved Arendal Gymnas i 1993. Hun har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene siden 1994. Tveitdal ble valgt til nestleder i Natur og Ungdom i 1994, og har ledet organisasjonen siden 1997. Tveitdal har grunnfag samfunnsgeografi og studerer for tiden sosialøkonomi ved Universitet i Oslo.

Bellona har offentligjort utkastet til talen Guro Fjellanger skal holde her i Buenos Aires. Torsdag vil hun prøve å overbevise ministre fra 163 land om at Norge ønsker å være en pådriver på klimakonferansen. Oljeindustriens særinteresser vil bli pakket inn i fine ord om kostnadseffektivitet og teknologioverføring.

Av SILJE SCHEI TVEITDAL

Natur og Ungdom mener det er på høy tid miljøvernministeren begynner å lytte til miljøbevegelsen framfor å stå til tjeneste for norsk industri. Jeg tar meg derfor den frihet å komme med forslag til rettelser i talen:

- Norge vil forplikte seg til å gjennomføre mesteparten av reduksjonsforpliktelsen sin nasjonalt. For å sikre teknologisk utvikling vil norske bedrifter få begrenset mulighet til å benytte seg av fleksible virkemidler.
Det vil gjøre industrien forberedt på de strenge forpliktelsene som må komme i fremtiden.

- Med tanke på at den største andelen av klimautslippene snart vil komme fra utviklingsland er det viktig at disse landene etterhvert pålegges klimaforpliktelser.
Dersom den rike delen av verden skal kunne kreve dette, må vi først vise at vi er i stand til å redusere våre egne utslipp. Norge mener derfor det bør settes et konkret minstekrav til hvor mye hvert i-land må redusere nasjonalt.

- Det er stor vitenskapelig usikkerhet knyttet til opptak av CO2 i skog. Norge mener derfor at alle beslutninger om skog bør utsettes til FNs klimapanel har lagt fram sin neste rapport om dette.

- Kyoto-protokollen inneholder flere smutthull som kan føre til økte utslipp av klimagasser. Norge vil jobbe for å tette disse.
Blant annet boer det settes et tak for hvor mange kvoter et land kan selge. På denne måten hindrer man land i Øst-Europa i å selge «papirkvoter» - reduksjoner som ikke skyldes klimatiltak, men som er et resultat av økonomiske nedgangstider.

- Utslippene fra internasjonal fly- og sjøtransport må inkluderes i klimaavtalen. Prognoser for vekst i flytrafikken viser at den alene vil øke utslippene fram mot 2010 med mer enn det de rike landene
samlet er forpliktet til å redusere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media