Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Naturen tar tilbake Fukushima

- Det samme skjedde i Tsjernobyl, sier Nils Bøhmer.

 NATUR:  Naturen har overtatt området rundt Fukushima, hvor beboerne innenfor en radius på 20 kilometer er evakuert. Foto: Arkadiusz Podniesinski
NATUR: Naturen har overtatt området rundt Fukushima, hvor beboerne innenfor en radius på 20 kilometer er evakuert. Foto: Arkadiusz Podniesinski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 11. mars 2011 ble Japan rammet av et kraftig jordskjelv. Tsunamivarsel ble sendt ut til hele stillehavsområdet, men traff først og fremst den nordøstlige delen av Japan.

Kraftverket ble automatisk skrudd av i det jordskjelvet ble registrert, men tsunamien var større enn det kraftverket var dimensjonert for å tåle, og store mengder vann strømmet ned i kjelleretasjen.

Eksploderte Anleggets kjelleretasjer ble oversvømt, vannsystemene blokkert av grums og strømbruddet var et faktum. Nødaggregatene som utviklet varme ble slått av, og uten kjøling ble reaktorkjernen overopphetet og delvis nedsmeltet.

I den høye temperaturen ble det dannet hydrogen, som forårsaket eksplosjoner i reaktorbygningen.

 RADIOAKTIVT:  Søppelsekker fulle av radioaktivt avfall samles opp. Foto: Arkadiusz Podniesinski
RADIOAKTIVT: Søppelsekker fulle av radioaktivt avfall samles opp. Foto: Arkadiusz Podniesinski Vis mer

Ifølge japanske myndigheter mistet 15 898 mennesker mistet livet jordskjelvet og tsunamien som forårsaket ulykken som omtales som den verste atomulykken siden Tsjernobyl. Flere enn 2000 mennesker er fortsatt savnet. 

- Døde kropper fløt forbi En av dem som overlevde ulykken var Yuki Ishikawa. Sammen med hennes 5 måneder gamle datter ble hun funnet i ruinene etter jordskjelvet.

Ishikawa og datteren Iroha var hjemme da jordskjelvet traff Japan. Mens Ishikawa pakket bilen for å evakuere, kom ektemann Takatoshi hjem fra jobb og sa han hørte merkelige lyder - lyden av tsunamien.

Moren grep datteren og en bag med litt varmt vann på en termos, melk og bleier, og løp opp til andre etasje i nabohuset sammen med ekteparet som bodde der.

 VASKES:  Husene vaskes, for å bli kvitt radioaktivitet. Foto: Arkadiusz Podniesinski
VASKES: Husene vaskes, for å bli kvitt radioaktivitet. Foto: Arkadiusz Podniesinski Vis mer

- Ett minutt seinere krasjet tsunamien gjennom første etasje. Vi så alt mulig skylle inn. Vrakrester, biler og døde kropper. I to dager satt vi i ruinene uten mat eller drikke utover det som var beregnet for babyen, fortalte Ishikawa til nyhetsbyrået AP.

Kan aldri flytte hjem I 2013, besøkte daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, området rundt atomkraftverket.

Da var alt innenfor en radius på 20 kilometer evakuert på grunn av den radioaktive forurensingen. I enkelte områder kunne lokalbefolkningen oppholde seg på dagtid, men de kunne ikke bo der.

- Det som gjorde sterkest inntrykk var å møte menneskene som bodde i nærheten av kraftverket. Spesielt godt husker jeg en gammel dame. Familien hennes hadde bodd på samme gården i generasjoner. Da vi møtte henne bodde hun midlertidig i en trailerpark, og kunne aldri flytte hjem igjen, forteller Bøhmer.

Naturen kommer tilbake Nå som store deler av Fukushima er forlatt, får naturen herje fritt.

- Nå ser vi det samme som skjedde i Tsjernobyl. Gatene og bygningene gror igjen og det vokser trær gjennom leilighetene. Naturen tar tilbake området, sier Bøhmer til Dagbladet.

Når menneskene kan flytte tilbake, det er han ikke sikker på.

- Nå samler man gress, trær, løv og annet radioaktivt avfall i store svarte søppelsekker. Søppelsekkene samles og oppbevares på store områder. Innimellom blir sekkene tatt av flomvann, så det er ikke en veldig god løsning. Det kan ta minst 40 år før det blir mulig å flytte tilbake til Fukushima, sier Bøhmer.

120.000 evakuerte har fortsatt ikke fått flytte hjem. Over 1.000 evakuerte fra Fukushima-området døde i fjor av sykdommer som kan skyldes forholdene de nå lever under.

Etter ulykken vedtok Japan i 2011 å fase ut bruken av atomkraft, men beslutningen ble omgjort i 2014.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!