Nature's Own brøt loven

Justisdepartementet fastslo i dag at pyramidespillet Nature's Own er ulovlig. Men stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle (KrF), som sjøl er tilknyttet pyramiden, mener situasjonen er uproblematisk for henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg har ikke tjent en øre, og har bare vært kunde av Nature's Own, sier Apelthun Sæle til Dagbladet :på nettet. I utgangspunktet ønsker hun ikke å kommentere Justisdepartementets konklusjon, men sin tilknytning til selskapet vil hun snakke om.

Ikke gjort feil

- Jeg har avklart min situasjon med Justisdepartementet. De mener jeg ikke har gjort noe feil, og for øvrig har jeg konstatert at kundene ikke er berørt av Justisdepartementets konklusjon, sier Anita Apelthun Sæle.

- Som stortingsrepresentant for KrF, ser du ingen betenkeligheter med å bli koblet opp mot dette firmaet?

- Det er helt uproblematisk. Det har også departementet konstatert.

Store penger

I Justisdepartementets konklusjonen står det at «For å bli aktiv distributør og oppnå rettigheter, må distributøren betale innmeldingsavgift, foreta faste minimumskjøp, samt verve nye deltakere».

- For å tjene penger må man selge varer til venner og venninner. Det har jeg ikke gjort, for jeg har ikke hatt tid, sier Apelthun Sæle.

Med andre ord hevder Anita Apethun Sæle at hun kun har foretatt små innkjøp til eget bruk fra Nature's Own, og dermed rammes hun ikke av Justisdepartementets dom.

Justisdepartementet skriver videre at dersom ingen bryter ut av nettverket eller unnlater å kjøpe produktene hver måned kan en distributør tjene mellom 11.000 kroner og 33.000 kroner «uten å drive noen videre form for distribusjon av varer».

Ved ikke å ha tid til å selge produktene videre har Apelthun Sæle trolig brutt pyramidekjeden, men gitt en viss inntekt til vedkommende som hun har kjøpt varene av.

Justisdepartementet legger vekt på fire forhold når de konkluderer med at Nature's Own er et ulovlig pyramidespill: Innmeldingsavgiften på 307 kroner. Kravet om at hver nye deltaker må verve 1-4 nye medlemmer. Kravet om minimumskjøp på 495 kroner hver fjerde uke, og at det forgår en omsetning av rettigheter i pyramiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer