Naturfenomenet gjør innsjøen blodrød. Nesten ingenting overlever her

Grunn og salt.

Tuz Golu-sjøen er ikke bare den nest største innsjøen i Tyrkia. Den er også en av verdens største saltholdige innsjøer, og i disse dager kan man være vitne til et fascinerende syn om man befinner seg ved sjøens bredder. Foto: Murat Oner Tas / Getty Images
Tuz Golu-sjøen er ikke bare den nest største innsjøen i Tyrkia. Den er også en av verdens største saltholdige innsjøer, og i disse dager kan man være vitne til et fascinerende syn om man befinner seg ved sjøens bredder. Foto: Murat Oner Tas / Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tuz Golu-sjøen er ikke bare den nest største innsjøen i Tyrkia. Den er også en av verdens største saltholdige innsjøer, og i disse dager kan man være vitne til et fascinerende syn om man befinner seg ved sjøens bredder.

Hele innsjøen har nemlig blitt blodrød.

Den 16. juli var fotografen Murat Oner Tas på plass, og tok en rekke spektakulære bilder av fenomenet. Flere av bildene kan sees her.

Grunne forhold Bakgrunnen for det drastiske fargeskiftet er oppblomstringen av en spesiell algeart i det saltholdige vannet.

Dunaliella salina-algen trives nemlig særdeles godt under litt ekstra salte forhold, og er en av få organismer som kan overleve når saltkonsentrasjonen øker.

Innsjøen, som på det lengste er 80 kilometer lang og på det bredeste måler 50 kilometer, er derimot ikke av det dype slaget.

Gjennomsnittsdybden er på en skarve halvmeter, og med en maksdybde på halvannen meter er det heller ikke snakk om noen voldsomme dyp.

Salt Store deler av året kan man vasse ut til midten av sjøen, og på sommeren tørker mesteparten av vannet inn - noe som igjen danner grunnlaget for mesteparten av industrien i området.

Saltlaget som avdekkes når vannet tørker inn utvinnes i tre store saltverk, og hele 63 prosent av saltet som konsumeres i Tyrkia kommer fra Tuz Golu.

Området er også hekkeområde for flere store fuglebestander. Landets største bestand av flamingoer holder til på en liten øygruppe sør i sjøen, samt store forekomster av både tundragås og rødfalk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer