Naturfotograf innrømmer juks

Den kjente norske naturfotografen Terje Hellesø (47) innrømmer at han digitalt har redigert inn dyr i fotografiene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellesø har virket som naturfotograf siden 1970-tallet, og ble yrkesfotograf i 1983. På slutten av 1980-tallet flyttet han til Sverige, hvor han fortsatt arbeider som naturfotograf på heltid.

I løpet av de siste årene har han tatt en rekke oppsiktsvekkende bilder av blant annet gaupe og mårhund. Nå innrømmer han å ha redigert inn dyrene i ettertid, ifølge nettstedet Fotosidan.se.

Gaupene og mårhundene hentet han fra ulike bilder på internett, og monterte dem deretter inn i naturmotiver han hadde tatt.

- Jeg har lurt alle. Jeg forstår at alt jeg har gjort, nå vil bli gjenstand for spørsmål. Jeg vil takke alle som har støttet meg, og be om unnskyldning, sier Hellesø.

Bildene er blant annet brukt i den lokale politiske rovdyrdebatten i Mullsjö i Västergötland og ble trykket i Jönköpings-Posten. På bakgrunn av gaupebildene ble Hellesø kåret til Årets naturfotograf av Naturvårdsverket i fjor.

Rovviltkonsulent Gunnar Glöersen i det svenske Jegerforbundet fattet mistanke om at noe var galt på grunn av Hellesøs opplysninger om hvor mange dyr han hadde observert på relativt kort tid.

Henrik Ekman, leder i organisasjonen Naturfotograferna/N, reagerer på avsløringen.

- Dette strider totalt med alt står for. Ekthet er sentralt. Vi skal behandle saken på et styremøte om noen dager, sier Ekmann.

(NTB)