Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Naturfotograf Roger snublet over sjelden paringsdans

- Når paringen pågår, legger de ikke merke til noen ting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Det gikk hett for seg på skogbunnen da naturfotograf Roger Brendhagen tok turen ut forrige søndag. I en ormegrop lå 20-30 buormer viklet sammen i en, for noen, sensuell paringsdans.

- I starten rører de bare rundt i en stor klump. I midten ligger en stor, feit hunnsnok som de andre snor seg rundt for å varme henne opp. I begynnelsen var alle buormene i gropa med, men etter hvert er det bare de største som driver på. Til slutt er det den lengste hannen som får lov til å pare seg, sier Brendhagen.

Sjeldent motiv Han opplyser om at buormen er aktiv fra midten av april, men at den vanligvis er veldig sky. Paringen skjer bare dagen forholdene ligger til rette.

- Det hadde regnet og var kaldt i noen dager før søndag, men da steg temperaturen til 10-12 grader og da var de i gang, sier Brendhagen.

OVERSIKT: Buormen kalles nordens anakonda fordi den løfter hodet opp fra bakken når den snor seg av gårde. Foto: Roger Brendhagen
OVERSIKT: Buormen kalles nordens anakonda fordi den løfter hodet opp fra bakken når den snor seg av gårde. Foto: Roger Brendhagen Vis mer

Seansen varte i rundt 30 minutter. Brendhagen bruker mye tid på finne en ormegrop og vil ikke ut med hvor han har tatt bildene.

- Bildene er ganske så unike. Det er bare et lite vindu i løpet av våren det er mulig å fotografere «vårens vakreste eventyr». Når paringen pågår legger de ikke merke til noen ting rundt seg. sier Roger Brendhagen, som i løpet av 15 år som profesjonell naturfotograf bare har sett hendelsen fem ganger.

Myter - Huggormen står opp tidligere enn buormen, men bruker en måned på å skifte ham og gjøre seg pen i tøyet før paringen. Den eneste giftige ormen i Norge føder i august, sier Roger Brendhagen.

Fotografen benytter sjansen til å slå hull på noen myter om huggormen.

- Noen tror nyfødte huggormer er så giftige at selv moren er redd for dem og at hun derfor føder i trær så de skal falle ned på bakken. Det er bare tøys. Huggormbabyer er ikke mer giftige enn en voksen orm, den har bare ikke lært å porsjonere ut giften. En voksen huggorm skjønner at en dum fotograf ikke er mat og kan hugge til uten å slippe ut gift, sier Brendhagen, som forteller at huggormen bare yngler annen hvert år.

- Det er så energikrevende for huggormen å lage avkom at den trenger et hvileår. Buormen legger egg, så den formerer seg hvert år, sier naturfotografen til Dagbladet.

PÅ RYGG: Denne buormen spiller død. Hvis du kommer brått på og den ikke er varm nok til å komme seg unna, ruller seg rundt og spiller død. Foto: Roger Brendhagen
PÅ RYGG: Denne buormen spiller død. Hvis du kommer brått på og den ikke er varm nok til å komme seg unna, ruller seg rundt og spiller død. Foto: Roger Brendhagen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!