Naturkatastrofe i Mellom-Amerika

Minst 120 personer har omkommet etter at orkanen «Stan» har skapt flom og jordras i Mellom-Amerika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det kraftige regnværet holdt fram onsdag for fjerde dag på rad, og fortsetter å skape store problemer i Mellom-Amerika, ifølge AP.

Et jordras ved det populære feriestedet Lake Atitlan i Guatemala, omkring 100 kilometer vest for hovedstaden Guatamala City, begravde flere hus. Minst et dusin mennesker ble erklært omkommet på stedet, fortalte Mario Cruz, talsmann for frivillige brannmenn som deltar i redningsaksjonen.

Totalt er over 50 mennesker omkommet bare i Guatemala, og det totale antall omkomne er beregnet til over 120 mennesker. Mange tusen er uten bolig.

- Vi har 50 omkomne, flesteparten begravd av jordras, men jeg tror dødstallene kommer til å stige mye, sier Benedicto Giron, talsmann for Guatemalas nasjonale katastrofekommisjon. Oversvømmelse i over 88 landsbyer i landet har ført til at over 6.000 mennesker er evakuert.

I El Salvador er over 50 mennesker omkommet etter fire dager med jordras og oversvømmelser. Over 16.700 mennesker er drevet på flukt av vann- og jordmassene og har søkt ly i 200 tilfluktsrom.

- Alt regnet har forårsaket en nasjonal katastrofe. Over alt i dette landet opplever folk ødeleggelse og smerte, sier talsmann for det salvadoranske redningsmannskapet, Eduardo Rivera, ifølge ANB.

Sørøst i Mexico rev orkanen «Stan» i stykker broer, ødela hustak og meide trær i bakken. Men det er i hovedsak den påfølgende stormen som har skapt mest kaos.

I Nicaragua er ni mennesker bekreftet omkommet, og også Honduras, Guatemala og Costa Rica melder om omkomne og store materielle skader.

VOLDSOMME ØDELEGGELSER: En mann betrakter skadene orkanen Stan forårsaket i Curazao i Veracruz, Mexico. Foto: Eduardo Verdugo/AP/Scanpix.
VOLDSOMME ØDELEGGELSER: En mann betrakter skadene orkanen Stan forårsaket i Curazao i Veracruz, Mexico. Foto: Eduardo Verdugo/AP/Scanpix. Vis mer
SØRGER OVER DE DØDE: Pårørende etter orkanen Stan sørger etter at et jordskred rammet San Salvador torsdag.