Tornado i USA:

Naturkatastrofens yngste offer: - Var hjelpeløs

Nesten hundre personer er bekreftet omkommet etter tornadoene i delstaten Kentucky, og det er ventet at tallene vil bli høyere. Det yngste offeret ble bare to måneder gammel.

DØDE AV SKADER: Oaklynn Koon er den yngste personen som har mistet livet i tornadoene som herjet i USA i helgen. Foto: Douglas Koon/Facebook/GoFundMe
DØDE AV SKADER: Oaklynn Koon er den yngste personen som har mistet livet i tornadoene som herjet i USA i helgen. Foto: Douglas Koon/Facebook/GoFundMe Vis mer
Publisert

Kraftige tornadoer har ført til store ødeleggelser i delstatene Kentucky, Arkansas, Tennessee, Indiana, Missouri og Mississippi i USA.

Naturkatastrofen har krevd flere titalls menneskeliv, og mange flere er fryktet døde. Foreløpig er 74 mennesker bekreftet døde i delstaten Kentucky. Det gjenstår fortsatt mye arbeid for å få oversikt over antall omkomne i de forskjellige delstatene.

En to måneder gammel jente ble mandag bekreftet død, ifølge en rekke lokale medier i Midtvesten i USA og det riksdekkende mediet NBC.

Oaklynn Koons familie gjemte seg i huset deres lørdag, i Dawson Springs i Kentucky.

Festet i bilsetet

Ifølge jentas far, Douglas Koon, ble hun festet i bilsetet sitt på badet. Foreldrene håpet at dette ville beskytte henne. Hennes to eldre brødre la seg i badekaret med puter på toppen.

Den voldsomme tornadoen rev bygget sønder og sammen.

Oaklynn fikk alvorlige skader som følge av tornadoen. Tilstanden hennes var kritisk i flere dager, men natt til tirsdag kom nyheten om at den to måneder gamle jenta mistet livet.

TRAGEDIE: Joe Biden uttalte seg om tornadoen som har rammet flere steder i USA. Video: AP. Vis mer

- Kastet oss rundt

- Jeg var helt hjelpesløs da det kom til å beskytte barna mine, sa Koon ifølge NBC søndag morgen, fra et sykehus mens han ventet på en CT-skanning for en av sønnene hans. På det tidspunktet var Oaklynn under behandling for skadene sine.

- Tornadoen bare plukket oss opp og kastet oss rundt og sendte oss på den andre siden av naboens hus, sier trebarnsfaren.

Da vinden hadde roet seg noe ned, kunne faren reise seg opp og se til barna sine. En av sønnene hans hadde et kutt i hodet, den andre ble fanget under noen små gjenstander. Oaklynn virket hardt forslått, men så ut som hun hadde klart seg, ifølge faren.

- Kan ikke være sant

Han løp for å få alle tre barna i sikkerhet, og tok Oaklynn med i bilsetet som hun fortsatt satt fastspent i. På sykehuset måtte sønnene, kona og svigermoren sy flere sting og mottok annen medisinsk behandling.

De ble alle utskrevet fra sykehuset i relativt god behold, står det på en GoFundMe-side, organisert for familien.

Oaklynns tilstand begynte imidlertid å forverre seg på samme tidspunkt.

GJENFORENT: Etter 14 år ble foreldrene gjenforent med den bortførte sønnen sin. Vis mer

Seinere søndag måtte hun flys til et annet sykehus på grunn av et hjerneslag som legene mistenkte var forårsaket av en kraftig nakkeskade, skriver NBC.

Mandag ble det bekreftet at Oaklynn var død.

- Dette kan ikke være sant, skrev Koon og hans kone, Jackie, mandag på sin Facebook-side. De har i ettertid delt et bilde av datteren deres, med teksten «Hvil i fred Oaklynn».

Usikre dødstall

Guvernøren i Kentucky, Andy Beshear, sa mandag at minst 74 mennesker er omkommet i delstaten. Han har tidligere operert med et høyere dødstall, og det kan fortsatt gå lang tid før myndighetene har full oversikt over alle døde og savnede.

109 mennesker er registrert som savnet, og Beshear regner med at antallet bekreftede døde igjen vil stige.

Ordføreren i Mayfield, Kathy Stewart O’Nan, sier mye av infrastrukturen i byen er ødelagt.

- Vi har ikke drikkevann, vanntårnet gikk tapt. Vannrensesystemet er ødelagt, og vi har ikke noe tilførsel av naturgass, sier O’Nan til TV-stasjonen CBS.

Klimaendringene

Også delstatene Illinois, Tennessee, Arkansas og Missouri ble rammet av tornadoene fredag og lørdag.

Her omkom til sammen minst 14 mennesker. Minst seks døde på et Amazon-lager i Illinois, der de jobbet kveldsskift for å få sendt av gårde varer som skal leveres før jul.

At USA rammes av ødeleggende tornadoer på vinteren, er svært uvanlig. Unormalt varmt vær skal ha bidratt til ekstremværet, som Joe Biden har knyttet til klimaendringene.

Én av tornadoene beveget seg over en strekning på 322 kilometer, noe som betegnes som ekstraordinært.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer