Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Naturkraft kan miste kraftverk-konsesjon

STAVANGER: Byggingen til Naturkrafts to planlagte gasskraftverk kan bli utsatt så lenge at konsesjonen til gasskraftverkene utløper, skriver Stavanger Aftenblad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsesjonen som er gitt til Naturkrafts planlagte gasskraftverk på Kollsnes og Kårstø utløper 30. oktober 2001. Innen da skal gasskraftverkene være i drift, heter det i konsesjonstildelingen.

- Hydro regner ikke med å gjennomføre store investeringer i verken gasskraftverk eller hydrogenkraftverk i 1999 eller i 2000, sier informasjonsdirektør Tor Steinum.

Informasjonssjef Gro Mjellem i Naturkraft opplyser at byggingen av kraftverket på Kollsnes vil ta over 20 måneder. Det vil si at byggestart bør skje allerede i høst.

- På Kårstø ligger tomten ferdig planert slik at byggetiden kan krympes til cirka 13 måneder. Her bør bygging komme i gang sommeren år 2000, sier Gro Mjellem.

Hydro vil vente

Steinem sier at det avgjørende for Hydro - som er investorer og eier i Naturkraft ved siden av Statkraft og Statoil - blir Miljøverndepartementets behandling av klagen på utslippsbetingelsene som Statens forurensningstilsyn (SFT) nylig fastsatte overfor Naturkraft.

Når avgjørelse foreligger en gang til sommeren, vil Hydro vurdere den nøye før en eventuell investeringsbeslutning kan fattes, opplyser han.

Umulig

Mjellem mener SFT har gitt Naturkraft utslippsbetingelser som er så strenge at de blir umulige å oppfylle innenfor konsesjonstiden.

- Teknologien som SFT pålegger oss å ta i bruk når det gjelder rensing av NOX, foreligger ikke på lang tid. Det gjør heller ikke det systemet for handel med CO2-kvoter som vi blir bedt om å tilpasse oss. Selv om myndighetene har signalisert at konsesjonstiden kan bli forlenget, bør det være sammenheng mellom muligheter og pålegg som myndighetene gir oss, mener Gro Mjellem.

Først i april/mai vil SFT sende sin anbefaling til departementet i ankebehandlingen av utslippsbetingelsene.

- Skal det bli bygging av gasskraftverk i Norge i overskuelig framtid, må utslippsbetingelsene bli bedre enn SFT nylig har gitt Naturkraft, sier Mjellem.

(NTB)