Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Naturlig å ha samtaler med opprørsrådet i Libya

Representanter for opprørerne i Libya var tirsdag i Norge for politiske samtaler.

MØTTE NORSKE MYNDIGHETER: Guma el-Gamaty er talsmann for Det nasjonale overgangsrådet i Libya i Nord-Europa. I dag var han i Norge for politiske samtaler med statssekretær Espen Barth Eide. Foto: REUTERS/Toby Melville/SCANPIX
MØTTE NORSKE MYNDIGHETER: Guma el-Gamaty er talsmann for Det nasjonale overgangsrådet i Libya i Nord-Europa. I dag var han i Norge for politiske samtaler med statssekretær Espen Barth Eide. Foto: REUTERS/Toby Melville/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Opprørernes talsmann Guma el-Gamaty, som er basert i London, har vært i Oslo der han møtte en bred UD-delegasjon, ledet av meg, sier Barth Eide til NTB.

- Møtet kom i stand for at el-Gamaty skulle formidle opprørernes perspektiv. Han kan kalles et diplomatisk sendebud. Han er opprørernes talsmann for det nordlige Europa, forklarer Barth Eide.

Naturlig - Det er helt naturlig at vi blir informert om opprørsrådet. Vi er tungt engasjert i Libya og må vite hva rådet står for, hvem de er og hva slags prosess de ser for seg videre, forteller statssekretæren.

El-Gamaty opplyste i samtalene med UD at rådet er bredt fundert og at de representerer folk over hele Libya - ikke bare i øst.

Dersom Muammar Kadhafi skulle tre tilbake, er de også innstilt på å rekke ut en hånd til dem som har vært i kretsene rundt Gaddafi, og få dem engasjert i en politisk prosess, opplyste el-Gamaty ifølge Barth Eide.

Anerkjennelse Frankrike, Italia og Qatar har anerkjent opprørernes nasjonalråd som Libyas rettmessige styre. Statssekretær Barth Eide sier at samtalene i dag ikke betyr at Norge vil anerkjenne Det nasjonale overgangsrådet i Libya.

- Vi har en sterk tradisjon for at vi anerkjenner regjeringer - ikke grupperinger, sier han.

- Men å ha tett politisk kontakt med dem er ikke noe problem. Vi har også tett kontakt med regimet i Tripoli. Slik kontakt er viktig.

Samtalene fortsetter Han sier at UD er innstilt på å opprettholde kontakten med rådet.

- Vi vil utveksle informasjon på embetsmannsnivå, det er viktig å bli bedre kjent med dem, sier han.

Barth Eide legger til at Norges militære engasjement ikke er ment å støtte en spesiell gruppe.

- Vårt militære engasjement skal beskytte sivile. Vi skal ikke støtte spesielle grupperinger, presisere han.

(NTB)

MØTTE OPPRØRERNE: Statssekretær Espen Barth Eide.
Foto: Ørjan Ellingvåg/Dagbladet
MØTTE OPPRØRERNE: Statssekretær Espen Barth Eide. Foto: Ørjan Ellingvåg/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media