- Naturlig å omtale Portugal som middelhavsland

Portugals president Jorge Sampaio hengte seg ikke opp i kronprins Haakons omtale av Portugal som et middelhavsland. Portugiserne føler at de bor i middelhavsregionen, sier han til TV 2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg la ikke merke til det i kronprinsens tale. Jeg fant det helt naturlig at han omtalte Portugal som en del av Middelhavet, sier han.

Kronprinsregent Haakon kom tirsdag kveld i talen på gallamiddagen på Slottet i skade for å plassere Portugal ved Middelhavet i stedet for ved Atlanterhavet, og tabben ble naturligvis rapportert til hjemlandet av portugisiske pressefolk som følger presidentbesøket.

- Jeg har hørt at feilen er blitt referert i radiosendingene i dag, og vi kommer også til å rapportere om det i vår kveldsdekning av besøket. Men det er bare en liten sak, prinsen gjorde en feil, det er alt, sier TV-journalist Marcia Rodrigues i Portugals nasjonale TV-selskap RTP til NTB.

Hun smiler og mener portugiserne på ingen måte føler seg støtt av de manglende geografi-kunnskapene. Slottet har jo dessuten beklaget feilen.

- Vår hovedsak blir presidentens tale i Nobelinstituttet og det han sa om viktigheten av den europeiske integrasjonsprosessen. Dette er nok mer en sak for tabloidpressen, men de er ikke med på dette besøket, sier Marcia Rodrigues.

Notis

For øvrig trekker de portugisiske mediefolkene på skuldrene og smiler av Haakons geografi-glipp. De har snakket om det seg imellom, synes det er mest morsomt, og egentlig mest pinlig for nordmennene.

Journalist Rogério Gomes i avisen O Coméreio do Porto mener feilen er å oppfatte som en blemme som fortjener en liten notis i hans avis.

- Jeg hører radiostasjonene har gjort et poeng av det, men jeg vil nok nøye meg med ti linjer under tittelen «Glipp fra Haakon», sier han.

Gomes mener likevel at feilen for noen kan ha en litt mer bitter historisk bismak, siden utlendingers sammenblanding mellom Spania og Portugal ikke er uvanlig.

- Vi har i perioder i vår historie hatt et spent forhold til Spania og når noen blander sammen Portugal og Spania, blir det alltid lagt merke til. Vi er jo en liten nasjon i verden, sier han.

Beklager

Slottets informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen beklager at kronprinsregent Haakon plasserte Portugal ved Middelhavet.

- Han mente å si at Portugal ligger langt mot sør, ved innløpet til Middelhavet, sier Gjeruldsen til NTB.

Talen lå onsdag ettermiddag i skriftlig form fortsatt ute på Slottets hjemmeside på internett.

(NTB)

<B>TABBET SEG UT:</B> Kronprins Haakon refererte til Portugal som et «middelhavsland», mens landet egentlig grenser til Atlanterhavet. Her er kronprins Haakon sammen med kona til president Jorge Sampaio, Maria José Ritta.