Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Naturlig at det blir hoderulling i toppetasjen i DNB

Økonomiprofessor sterkt kritisk etter avsløringer. Skattenettverk krever stortingsgransking.

INNRØMMER SKATTEPARADISHJELP: Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, beklaget i går at banken hadde hjulpet kunder med å opprette postboksselskaper i skatteparadis på Seychellene. Styret i DNB har bedt om en redegjørelse fra konsernsjefen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INNRØMMER SKATTEPARADISHJELP: Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, beklaget i går at banken hadde hjulpet kunder med å opprette postboksselskaper i skatteparadis på Seychellene. Styret i DNB har bedt om en redegjørelse fra konsernsjefen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kunne Aftenposten avsløre at den statseide storbanken DNB i nesten ti år sendte sine kunder til skatteparadiset Seychellene. De har dermed lagt til rette for at kunder skal kunne skjule pengene sine og unngå skatt.

Avsløringene er en del av «Panama papers», som omtales som tidenes største dokumentlekkasje. Den består av 11,5 millioner dokumenter som avdekker skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.

Norske myndigheter har i årevis kjempet mot de såkalte skatteparadisene og avsløringene av DNBs rolle vekker sterke reaksjoner.

- Dette er veldig alvorlig, og viser også at problemer med hemmelighold ikke er avgrensa skatteparadis. Norske aktører og norsk økonomi er med på å sette opp hemmelige konstruksjoner. Vi er nødt til å ta en grundig oppvask også her hjemme, sier leder i Tax Justice Network Norway, Sigrid Klæboe Jacobsen, til Dagbladet.

Finanstilsynet sier i dag de vil be om en redegjørelse fra de berørte bankenes styrer om avsløringene som kommer fra i lekkasjene fra et advokatfirma i Panama. Samtidig sier Skatteetaten at de har opprettet dialog med sikte på å få tilgang til de lekkede dokumentene.

- Liten avsløring Hun leder alliansen av 15 organisasjoner, som er opptatt av å bekjempe skjult eierskap. Nå krever organisasjonen gransking i Stortinget.

- Avsløringen og omfanget er ekstraordinært. Vi krever gransking fra Stortinget og helhetlig plan for å beskytte samfunnet mot hemmelighold. Det må være forsterket kontroll for dem som tilrettelegger, blant annet banker, advokater og revisjonsselskap, sier hun.

- Vi må undersøke de norske aktørenes rolle og hvordan dette kunne skje. Vi er opptatt av å se problemet større en bare én bank, og vi vet blant annet at Nordea er involvert. Spørsmålet er om også flere banker kan ha vært involvert. Dette er en liten avsløring fra ett enkelt advokatselskap, sier Jacobsen.

Hun vil ikke uttale seg om hun mener noen av topplederne i selskapene som blir avslørt må gå. På det spørsmålet er Petter Gottschalk, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon Handelshøyskolen BI, helt klar i sin sak.

- Her er det helt naturlig at det blir hoderulling i toppetasjen i DNB. Det er en veldig viktig symbolhandling, i dag eller i løpet av uka, at Rune Bjerke trekker seg som konsernsjef i DNB for da skjønner resten av de ansatte i banken at nå er det alvor, sier Gottschalk til P4.

Gottschalk mener Bjerke som toppleder har et spesielt ansvar for at det har skjedd noe professoren betegnet som «svært uetisk» og «uakseptabelt».

- En så stor bedrift endrer ikke praksis som følge av retningslinjer. Det må føre til personlige konsekvenser der noen holdes ansarlig. Det nytter ikke å dytte andre foran seg.

Ingen lovbrudd DNB ønsker ikke å kommentere Gottschalks utsagn, men viser til en pressemelding sendt ut i går kveld.

Der bekrefter banken at de organiserte postboksselskaper.

«DNBs datterselskap DNB Luxemburg bisto i perioden 2006-2010 omkring 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene», skriver selskapet.

- Det burde vi ikke ha gjort. Med dagens interne regelverk ville det ikke skjedd, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke.

DNB skriver at de, ut fra den informasjonen som foreligger, ikke har brutt lover eller forskrifter i denne saken. Likevel beklager banken at denne begrensede virksomheten i DNB Luxemburg ikke ble oppdaget og avsluttet tidligere.

- At det var lovlig å opprette denne typen selskaper betyr likevel ikke at det var riktig av oss å gjøre det for disse kundene. DNBs advokater har satt i gang en grundig undersøkelse av alle sider ved saken. Styret får en redegjørelse når disse undersøkelsene er ferdige, sier Bjerke.

- Naive Lekkasjene viser hvordan statsledere, toppolitikere og kriminelle kjøper seg inn i skatteparadisene. Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax justice network mener det viktigste her hjemme blir Finanstilsynets rolle.

- Vi må stille oss spørsmålet hvordan det organet som skal føre tilsyn med bankene har vært, altså Finanstilsynet. Dette har skjedd på deres vakt, og det er høyst betenkelig, sier hun.

Hun mener vi har lukket øynene for disse problemene.

- Jeg tror absolutt vi har vært naive. Det er mange som har visst at dette har et stort omfang, men samtidig lukket øynene. Norske myndigheter har for lett spilt ballen videre og avventet hva som skjer internasjonalt. Nå er ballen tilbake hos nasjonalstatene som må sørge for å tette hullene om hemmelighold.

Klæboe Jacobsen mener avsløringene illustrerer ett spesielt problem.

- Vi vet altfor lite om hvordan selskaper kontrolleres og hvem som eier dem. Første steg for å få bukt om hemmelighold er eierskapsregister fra land til land. Det er også et tiltak Norge kan gjøre, sier hun.

Dagbladet har ikke lykkes å få en kommentar fra Gottschalk!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!